Политика

Денисова инициирует обращение к Генсеку Совета Европы по "делу Сенцова и Кольченко"

30 мая 2018 19:27

В ході провадження Уповноваженого за фактами порушення прав і свобод громадян України Олександра Кольченка і Олега Сенцова 30 травня Людмила Денісова зустрілась із Заступником Міністра юстиції України Сергієм Петуховим, який надав пояснення щодо проведеної роботи Міністерством юстиції в рамках Конвенції про передачу засуджених осіб (1983 рік).

Під час зустрічі Людмила Денісова наголосила, що у пункті 4 статті 3 «Умови передачі» Конвенціїзазначено, що будь-яка держава у будь-який час має право за допомогою декларації, направленої на ім'я Генерального секретаря Ради Європи, визначити в частині, що стосується даної держави, як вона розуміє термін «громадянин» у рамках Конвенції.

Україна, за словами Сергія Петухова, цього досі не зробила. Тому Омбудсмен ініціює підготовку та направлення до Генерального секретаря Ради Європи Декларації, у якій саме і буде визначатись термін «громадянин».

Зокрема, у документі йтиметься про те, що всі громадяни, які на момент анексії Криму проживали на півострові, були і залишаються громадянами України. Адже весь цивілізований світ визнає, що Крим – це Україна.

Міністерство юстиції України надасть більш розширену інформацію про всю роботу відомства щодо повернення незаконно засуджених громадян України Олега Сенцова та Олександра Кольченка.

Як повідомлялося раніше, Російська Федерація відмовляється передати Олега Сенцова та Олександра Кольченка відповідно до Конвенції про передачу засуджених осіб, тому що не визнає їх українського громадянства. В той же час Людмила Денісова наголошує, що аргументація російської сторони щодо автоматичного набуття Олександра Кольченка та Олега Сенцова громадянства РФ після анексії Криму не може бути прийнята. Оскільки це суперечить імперативним нормам загального міжнародного права.

Провадження Уповноваженого за фактами порушення прав і свобод громадян України Олександра Кольченка і Олега Сенцова триває.

Нагадаємо, що 24 травня Уповноважений Людмила Денісова надіслала звернення до Генерального прокурора України Юрія Луценка, Міністра юстиції України Павла Петренка, Міністра закордонних справ України Павла Клімкіна, Міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова з проханням до 31 травня поінформувати Омбудсмена про вжиті заходи реагування за фактами незаконного позбавлення волі громадян України Олександра Кольченка і Олега Сенцова. Після отримання відповідей Уповноважений планує вивчити матеріали та запропонувати подальші дії щодо звільнення українських політв’язнів.


Хотите первыми узнавать о главных событиях в Украине - подписывайтесь на наш Telegram-канал

ТОП-новости
Последние новости
все новости
Gambling