Общество

При раскопках в Прикарпатье обнаружили остатки еврейского гетто (видео)

5 июня 2018 19:32

Схованки, ймовірно закладені євреями в часи Голокосту, знайшли історики на Прикарпатті. У сховку був посуд та документи. Виявили їх випадково, під час розкопок у підвалі адмінбудівлі в селищі Заболотів. Шукали сліди злочинів радянської влади, адже раніше у приміщенні була в'язниця НКВС.

Знахідку виявили працівники комунального підприємства "Пам'ять" під час розкопок у підвалі адмінбудівлі, частина якого була засипана землею. У згортку знайшли посуд, гасову лампу та чайник, у якому були заховані документи. Датовані вони 1941-м та 1942-м роками, з іменем Мозеса Берга.

Історики розповідають: в часи другої світової війни нацисти на страту звозили до Заболотова євреїв із навколишніх сіл і містечок. Директор місцевого музею визвольних змагань Ольга Заграновська констатує: не шкодували ні жінок, ні навіть дітей.

"Зігнали масу народу в центр Заболотова. Це було 22 грудня. Люди були роздягнені. Як були одягнені в хаті, так їх туди привели… Діти маленькі плакали, їх там оточили, тримали під охороною. Потому колоною повели у сторону Хомова. Там була викопана велика яма, їх ставили в ряд і розстрілювали", – розповідає вона.

Втім, на цьому трагічна історія Заболотова не завершилася – німецьких окупантів змінили радянські. Саме у цій будівлі розташовувалася в'язниця НКВС. Тому історики і взялися її обстежувати. На підвальних стінах досі збереглися написи, залишені ув'язненими. А місцеві мешканці переповідають моторошні історії, почуті від рідних.

Історики продовжать досліджувати ці підвали. Вони переконані: там ще багато незвіданого. Що ж до артефактів, які вдалося розкопати, припускають: їх під час Голокосту могли заховати із надією, що вдасться врятуватися від окупантів, а згодом – забрати речі.

"Можливо, цей будинок міг належати ще до війни одній єврейській родині. Але в гетто німці привозили євреїв з інших міст чи навіть з інших країн. І інколи в одному будинку, де колись проживала одна сім'я, могло проживати кілька єврейських сімей, саме в момент німецької окупації, в момент гетто… Він міг просто звезти речі. Напевно, перед цими масовими розстрілами відбувалися такі сховки", – пояснює директор КП "Пам'ять" Василь Тимків.

Знайдені речі дослідники передадуть до музею. А також спробують дізнатися про долю Мозеса Берга, якому, ймовірно, вони і належали.

Джерело: 5 канал


Хотите первыми узнавать о главных событиях в Украине - подписывайтесь на наш Telegram-канал

ТОП-новости
Последние новости
все новости
Gambling