Общество

Нацгвардия и Минсоцполитики договорились о сотрудничестве в психологической реабилитации участников боевых действий

28 июня 2018 08:57

27 червня, уповноважені представники від Національної гвардії і Мінсоцполітики підписали меморандум про співпрацю у проведенні «психологічної декомпресії» для учасників бойових дій, які повертаються на мирну територію.

Документ було підписано в Міністерстві соціальної політики на очах у журналістів. Уповноваженими представниками від НГУ став заступник командувача (по роботі з особовим складом) генерал-лейтенант Ярослав Сподар, від Міністерства – заступник міністра з питань європейської інтеграції Олександра Чуркіна. Попередньо пройшов брифінг про передумови і плани впровадження нового проекту як пілотного, з урахуванням.

У Національній гвардії досвід проведення декомпресії для своїх військовиків уже є і делегати від структури запевнили, що готові ділитися своїми знаннями з цивільними фахівцями.

Начальник психологічної служби Національної гвардії полковник Сергій Чижевський пояснив методи декомпресійної програми як «переключення» внутрішнього стану військовослужбовця із стану виконання бойових завдань – до умов мирного життя.

Генерал-лейтенант Ярослав Сподар розповів про програми декомпресії в медичному центрі Нацгвардії «Нові Санжари», впроваджений досвід допомоги військовим після пережитих стрес-факторів від французьких колег. Заступник командувача НГУ висловив сподівання, що започаткований міжвідомчий проект дозволить значно збільшити обсяги допомоги і більш комплексно підійти до декомпресії як одного з етапів психологічної реабілітації військовослужбовців. А це, своєю чергою, покращить психологічний стан гвардійців, їх стресостійкість, виявити і попередити суїцидальні нахили, правопорушення в умовах мирного життя, розлучення сімей, плинність кадрів.

Ярослав Сподар зазначив, що до програми від Нацгвардії, окрім військових психологів, будуть залучені також капелани і фахівці з фізичної підготовки.

«Програма передбачає 2 основні напрями: спільні тренінги для фахівців соціальної сфери і фахівців з Нацгвардії і безпосередньо соціально-психологічна допомога учасникам бойових дій під час проходження декомпресії. Ця психологічна підтримка проходитиме 3—5 днів, коли бійці виходять із зони проведення Операції об’єднаних сил», — розповіла Олександра Чуркіна.

Заступник міністра з питань європейської інтеграції пояснила, чому увага приділяється саме до повернення військових до мирного життя: дуже важливо вчасно вловити травми від стресу, визначити її емоційний, психологічний стан і попередити виникнення депресій, станів пригнічення від контрасту соціального життя. І відповідно, – скеровувати емоційний стан. До того ж, саме завдяки співпраці відомств, у разі виявлення психологічних травм, фахівці зможуть рекомендувати, до яких спеціалістів соціальних підрозділів можна звертатися уже за місцем проживання. Тобто, формувати культуру звернень до психолога, яка поки в Україні дуже на низькому рівні. Люди мають розуміти, що реакція психіки на стреси – це нормально. Розуміти, яке навколишнє середовище необхідно забезпечити, як допомогти адаптуватися до цивільного суспільства – мають і родичі учасників бойових дій.

Організатори заходу пообіцяли найближчим часом узгодити дорожню карту для втілення Меморандуму, де буде визначено функції і порядок дій кожного з учасників проекту.


Хотите первыми узнавать о главных событиях в Украине - подписывайтесь на наш Telegram-канал

ТОП-новости
Последние новости
все новости
Gambling