Харьков

В Харькове считают, что Стратегия деоккупации Донбасса отвечает требованиям сегодняшнего дня

7 июля 2018 10:13

У Харківському національному університеті внутрішніх справ відбувся круглий стіл з обговорення проекту Стратегії відновлення цілісності України деокупації Донбасу «Механізм малих кроків», запропонований МВС України.

У ньому взяли участь представники Міністерства внутрішніх справ України, представники органів державної влади та місцевого самоврядування, керівники наукових установ та організацій, представники прокуратури, громадських об’єднань, засобів масової інформації та ін.

До учасників заходу звернувся ректор Харківського національного університету внутрішніх справ, доктор юридичних наук, професор, заслужений юрист України генерал поліції третього рангу Валерій Сокуренко.

Він зазначив, що питання деокупації Донбасу, відновлення українського суверенітету у тимчасово окупованих територіях – одні з найбільш важливих і найскладніших для України. «Незважаючи на те, що дипломатичні зусилля керівництва держави дозволили вивести протистояння з «гарячої» фази, цілком очевидно, що мир на український землі неможливий, допоки її частина окупована ворогом, – підкреслив Валерій Сокуренко. – Керівництво нашої держави через дипломатичні канали обговорює різні варіанти вирішення конфлікту, найбільш перспективним з яких на сьогодні видається залучення міжнародних миротворчих сил.

Однак вже сьогодні зрозуміло, що само по собі взяття окупованих територій під контроль, є лише першим кроком на шляху їх реальної реінтеграції до України. Ставлення ж місцевого населення до України різне. Тому вже сьогодні важливо розробити стратегічне бачення відновлення нормальної життєдіяльності окупованих районів Донецької та Луганської областей.

Не останню роль у цьому процесі має відігравати встановлення законності на згаданих територіях, забезпечення якої буде покладено, у тому числі, й на органи Національної поліції».

В обговоренні питань деокупації та реінтеграції Донбасу взяли участь: перший заступник директора Департаменту персоналу, організації освітньої та наукової діяльності МВС України Микола Громико; директор Харківського регіонального інституту державного управління Національної академії державного управління при Президентові України, президент громадської організації «Харківський університетський консорціум», доктор соціологічних наук, професор Людмила Бєлова; президент Кримінологічної асоціації України, доктор юридичних наук, професор, академік Національної академії правових наук України, заслужений юрист України Олександр Бандурка; завідувач науково-дослідної лабораторії з проблем протидії злочинності ХНУВС, підполковник поліції, кандидат юридичних наук, доцент Костянтин Бугайчук; голова Харківської обласної організації Національної спілки журналістів України, заслужений журналіст України Олександр Голуб; голова Харківської обласної організації Національної спілки письменників України Анатолій Стожук; координатор громадянської ініціативи «Школярам про АТО» Вікторія Склярова; ветеран АТО, захисник Донецького аеропорту (кіборг), фізик-ядерник Дмитро Сорока; голова Харківської обласної організації Союзу юристів України, заступник голови Союзу юристів України, заслужений юрист України Володимир Кривобок; президент Харківської обласної молодіжної громадської організації «Харківський центр волонтерів» Світлана Ситник; завідувач кафедри конституційного і міжнародного права факультету № 4 ХНУВС, підполковник поліції, кандидат юридичних наук, доцент Микола Марчук; завідувач кафедри кримінального права і кримінології факультету № 1 ХНУВС, доктор юридичних наук, професор, заслужений працівник освіти України Олексій Литвинов; курсант 2-го курсу факультету № 1 ХНУВС, член Наукового товариства студентів, курсантів, слухачів, аспірантів, ад`юнктів, докторантів і молодих вчених Харківського національного університету внутрішніх справ Віталій Найда та ін.

Під час обговорення учасники круглого столу зазначили, що запропонована Стратегія є доцільною та відповідає вимогам сьогодення. В українському суспільстві давно назріло питання розроблення власного національного програмного документу щодо врегулювання збройного конфлікту й детального плану поетапного відновлення суверенітету й територіальної цілісності України.

Учасники відзначили, що за роки конфлікту в окремих районах Донецької та Луганської областей накопичилися численні економічні, соціальні, екологічні проблеми, які необхідно вирішувати найближчим часом, тому вже сьогодні важливо розробити стратегічне бачення відновлення нормальної життєдіяльності окупованих районів цих областей.

Під час дискусії учасниками обговорювалися питання, пов’язані з діяльністю миротворчої місії, порядком проведення виборів, застосуванням закону України про амністію та колаборантів, інформаційним супротивом, місцем та роллю підрозділів Національної поліції під час реалізації положень Стратегії.

Попри позитивні моменти розглянутого документу присутні також звернули увагу на положення, що потребують подальшої оптимізації та вирішення, це зокрема:

• визначення мандатів, термінів та території проведення миротворчої місії;

• проведення інформаційної кампанії, спрямованої на жителів окупованих територій з метою роз’яснення питань деокупації та реінтеграції;

• застосування заходів кримінального покарання до мешканців окупованих територій виключно на підставі Конституції України та чинних міжнародних договорів, учасником яких є Україна;

• залучення до реалізації положень Стратегії та зміцнення ролі в процесі реінтеграції волонтерських та громадських організацій, які працюють на території Донецької та Луганської областей;

• легітимізація органів місцевого самоврядування та відновлення документів перед процесом проведення виборів для забезпечення їх об’єктивності та створення можливостей для визнання міжнародним суспільством;

• визначення в законі України «Про колаборантів» правових обмежень лише для тих осіб, які активно співпрацювали з окупаційним режимом;

• здійснення перепису населення на території реінтегрованої ділянки та перевірка реєстрів населення, у тому числі й державного реєстру виборців.

Підбиваючи підсумки роботи круглого столу, учасники зазначили, що Стратегія деокупації та реінтеграції окупованих територій Донбасу на основі «Механізму малих кроків» може стати відправною віхою у впровадженні державою системних заходів як на національному, так і на міжнародному рівні з метою вирішення конфлікту на території України, дати поштовх для активного залучення всіх членів громадянського суспільства для вирішення проблем, окреслених Стратегією.

Також громадське обговорення Стратегії відбулося у Сумській філії Харківського національного університету внутрішніх справ, Сумському центрі первинної професійної підготовки «Академія поліції» (м. Суми) Харківського національного університету внутрішніх справ, в усіх підрозділах університету за участю курсантів, студентів та працівників навчального закладу.

Усі пропозиції фахівців університету та учасників дискусій стосовно змісту поданого документу увійшли до підсумкової резолюції круглого столу та будуть направлені до МВС України для подальшого опрацювання.


Хотите первыми узнавать о главных событиях в Украине - подписывайтесь на наш Telegram-канал

ТОП-новости
Последние новости
все новости
Gambling