Политика

Порошенко призвал Польшу пересмотреть положение об украинцах в законе о ИНП

8 июля 2018 15:24

Президент Петро Порошенко розраховує на перегляд Польщею положення в законі про Інститут національної пам'яті, що стосується "українських націоналістів".

Про це він заявив у неділю в селі Сагринь у Польщі, де відкрив Меморіал пам’яті українців, які загинули від рук польських "селянських батальйонів" та підрозділів Армії Крайової у 1944 році, пише УП.

"Ми підтримуємо ініціативи щодо перегляду відомих змін до польського законодавства про Інститут національної пам'яті. І розраховуємо, що буде переглянуте також положення, яке стосується оцінки українців", - сказав Порошенко.

За його словами, Україна проти односторонніх політичних оцінок спільного історичного минулого.

"Ми за фаховий діалог на рівні істориків. Ми проти політизації чутливих питань спільного історичного минулого", - додав президент.

Він також підтвердив політичні домовленості, досягнуті під час зустрічі з президентом Польщі Анджеєм Дудою в Харкові у грудні минулого року щодо розблокування проведення польською стороною пошукових і ексгумаційних робіт на території України.

"Ми сподіваємо, що ближчим часом наші експерти розпочнуть відповідну роботу", - сказав Порошенко.

За його словами, Україна глибоко шанує пам'ять представників польського народу, які стали жертвами трагічних подій в Україні, зокрема на Волині в 1943-44 роках.

"Страшні сторінки минулого не повинні бути визначальними для сьогодення і точно не повинні бути визначальними для нашого спільного європейського майбутнього", - підкреслив президент.

Він назвав абсолютно неприйнятним використання будь-якими політичними силами історичної пам'яті задля підвищення своїх рейтингів.

"Я переконаний, що і в польському, і в українському суспільстві є достатньо мудрості, аби зрозуміти, що будь-яке протистояння між нами точно послаблює нас, послаблює саме тоді, коли перед обома нашими країнами повстала спільна загроза зі Сходу, коли гібридна війна, розгорнута проти України, поширюється Кремлем і на всю Європу", - наголосив Порошенко.

Нагадаємо, 27 червня Сейм Польщі ухвалив зміни до оновленого закону про Інститут національної пам’яті, скасувавши статтю, що передбачає кримінальну відповідальність за приписування польському народу злочинів нацистів.

Однак він не став вилучати норми про "злочини українських націоналістів" і кримінальну відповідальність за них.

Конституційний суд Польщі розгляне положення, де загадані "українські націоналісти".


Хотите первыми узнавать о главных событиях в Украине - подписывайтесь на наш Telegram-канал

ТОП-новости
Последние новости
все новости
Gambling