Общество

Сквозь жаркую степь и водные преграды - спецназовцы Нацгвардии прошли подготовку снайперов

19 июля 2018 19:02

Фінальним 18-ти кілометровим марш-кидком завершились навчання бійців окремого загону спеціального призначення «Азов» військової частини 3057 Національної гвардії України, які виявили бажання стати снайперами.

Проводяться такі навчання один-два рази на рік і тривають півтора місяці. За цей час гвардійці навчаються прихованому пересуванню, подоланню водних перешкод, обладнанню ночівель, спостереженню за силами противника, виявленню певних цілей та визначенню дистанцій до цих цілей. Крім того бійці отримують практику у протидії засідкам противника та обладнанню власних засідок, організації нальотів на ворожі опорні пункти, вогневій підготовці (стрільбам як статичним, так і в динаміці), мінно-підривній справі, заняттям із застосування реактивних протитанкових гранат, протитанкових гранатометів та ручних гранат та іншим необхідним для спецпризначенця навичкам. Великий акцент під час навчань був зроблений на прихованому подоланні пересічної місцевості, а особливо – водних перешкод, адже значну частину задач снайперам спецпідрозділу «Азов» доводиться виконувати на узбережжі Азовського моря, де знаходиться велика кількість різноманітних водойм, заплав, струмків, річок та боліт.

За словами командира снайперського взводу ОЗСП «Азов» Хвата, попередньо, перед початком курсів, був проведений відбір особового складу, на якому бійці мали продемонструвати свою фізичну підготовку, стрілецькі навички та пройти тестування. Всі бійці, які пройшли попередній відбір та були направлені на навчання, впорались із курсом і пройшли його від початку до кінця.

«Загалом навчання проходили дев’ять бійців, – розповідає Хват. – Всі вони добре склали заліки, з мінімальною оцінкою «добре». Хтось, звісно, показав кращі результати, хтось зрозумів, що йому краще працювати з іншим видом озброєння, але впорались всі. Фіналом курсу став 18-ти кілометровий марш пересічною місцевістю, яка включала в себе ділянки степу та водні перешкоди; переправу через річку та приховане пересування по різноманітним важким ділянкам. Цей марш імітував виконання бойової задачі, а саме проходження групи в заданий район, або ж її повернення».

Всі етапи курсу разом з бійцями долали два інструктори, які, мотивуючи курсантів, разом із ними брали активну участь у навчаннях та подолали дистанцію марш кидку.

Проводився марш кидок в повній екіпіровці, яка використовується в підрозділі. Після проходження 18-ти кілометрів бійцями була виконана навчально-бойова задача зі знищення умовної ворожої техніки та особового складу, котрий розміщувався поруч із нею, а згодом була обладнана ночівля. Зранку ж «азовці» висунулись безпосередньо в пункт своєї постійної дислокації, який знаходився на відстані в 26-ти кілометрів.

Як зазначає командир взводу снайперів, подібні марші допомагають не тільки перевірити набуті навички особового складу, але й є своєрідним випробовуванням для бійців на міцність характеру і бойового духу.

«Дистанція дійсно дуже важка та велика, місцевість для подолання була обрана не проста, – каже Хват. – До того ж зараз літо, яке на півдні України дуже спекотне. Тому, звісно, марш дався бійцям не просто і став справжнім випробуванням. Але справжній боєць має бути готовим виконувати будь-які задачі, незалежно від погодних та природніх умов. Велику роль інструктори приділяли саме спостереженню за тим, як ведуть себе курсанти в екстремальних умовах та стресових ситуаціях».

Тепер, після завершення даних навчань, бійці будуть розподілені по відділенням та в подальшому проходитимуть службу в снайперському взводі ОЗСП «Азов».


Хотите первыми узнавать о главных событиях в Украине - подписывайтесь на наш Telegram-канал

ТОП-новости
Последние новости
все новости
Gambling