Общество

Денисова взялась за дело о массовом отравлении детей на Донбассе

19 июля 2018 17:53

Сьогодні Уповноважений, після засідання комісії у Донецькій ОДА щодо масового отруєння дітей у таборі «Орлятко» (Лиманський район, Донецька область), відвідала сам табір.

Поспілкувавшись із співробітниками табору, Людмила Денісова з’ясувала, що з боку адміністрації було відсутнє реагування на перші скарги дітей на погане самопочуття.

«Лікар підозрювала, що в дітей якась серйозна інфекція, але свідомо зробила запис в журналі, що в діток прояви ОРЗ. Замість того, щоб терміново звертатися до Санепідеміологічної служби, вони з директором вирішили почекати до ранку» - наголосила Уповноважений.

Людмила Денісова зазначила, що зараз проводяться необхідні медичні дослідження й результатів мають бути завтра. Але, за словами деяких лікарів, причиною захворювання дітей може бути сальмонельоз або ж дизентерія.

«Табір закритий й відкривати його зараз не можна. Жахливий стан харчоблоку, жахливі подушки й ковдри – як можна було класти на них дітей? В маленьких кімнатах – по 12 ліжечок. Таке ставлення до дітей шокує» - підкреслила Омбудсмен.

Також, сьогодні Людмила Денісова відвідала табір «Ястребок», який має того ж самого власника, що й «Орлятко».

«Моє головне завдання було перевірити й попередити. Тут позавчора п’ятеро дітей звернулись до лікаря зі скаргами на животики. Й було побоювання, що повториться така сама ситуація, як в «Орлятко». Але, слава Богу, цього не сталося, дітки здорові» - зазначила Людмила Денісова.

В цілому, ситуація в таборі «Яструбок» краща, ніж в «Орлятко», але й тут спостерігається недбальство керівництва.

Лікарем не зазначені дати відвідання дітьми медпункту, відсутні проби на продуктах харчування, харчоблок в неналежному стані.

Крім того, в одному корпусі мешкають і дівчатка, і хлопчики. У них одна вбиральня на всіх. Дівчата й хлопці-вожаті також живуть в одній кімнаті.

«Я запропонувала директору табору зробити окремі корпуси для хлопчиків і дівчаток, окремі кімнати для вожатих. Всі рекомендації та зауваження я ще направлю керівництву табору у письмовому вигляді. Крім того, мій Представник у Луганській та Донецький областях Павло Лисянський буде на місці стежити, чи виправить керівництво всі недоліки, та як у таборах будуть дотримуватись права дитини» - зазначила Уповноважений.

Всі дії державних органів, причетних до розслідування масового захворювання дітей у таборі «Орлятко», перебувають на контролі Уповноваженого.

Також, Уповноважений направила звернення до Голови Донецької ОДА та до в.о. Міністра охорони здоров’я України з проханням негайно перевірити причини, що призвели до отруєння дітей. Також у листі до Уляни Супрун Омбудсмен попросила надати медичну допомогу постраждалим.

Крім того, Людмила Денісова вестиме власне розслідування щодо невчасного реагування адміністрацією табору «Орлятко» на спалах хвороби серед дітей.

«Це всеукраїнська трагедія. Всі винні мають бути притягнуті до відповідальності. Халатність, недбале ставлення до своєї роботи неприпустимі, особливо, коли це стосується здоров’я та життя» - наголосила Уповноважений.


Хотите первыми узнавать о главных событиях в Украине - подписывайтесь на наш Telegram-канал

ТОП-новости
Последние новости
все новости
Gambling