Политика

Экипаж судна "Норд" не будет нести ответственность за незаконное пересечение границы Украины

30 августа 2018 16:53

Об этом на своей странице в соцсети сообщил представитель Государственной пограничной службы Украины Олег Слободян.

Учора деякі ЗМІ розповсюдили інформацію про те, що нібито "прикордонники не змогли довести в суді незаконність спроби перетину кордону" моряками судна Норд і тому суд закрив справу. Насправді, це маніпуляція фактами та ще одна спроба сформувати викривлене інформаційне поле з цього питання.
По-перше, 20 квітня справи про адміністративне правопорушення за ст. 204-1 КУпАП "Незаконне перетинання державного кордону", які стосувалися спроби членів екіпажу Норд, як громадян України, незаконно перетнути державний кордон в аеропорту "Київ" за паспортами громадян РФ, були скеровані до Солом’янського райсуду Києва. Термін розгляду таких справ, визначений законодавством і становить 3 місяці. Але, в ході судових засідань, адвокати моряків неодноразово клопотали про перенесення розгляду, а правопорушники не прибували на засідання, чим затягували розгляд.
Таким чином, 23 липня, у зв'язку із закінченням тримісячного строку притягнення осіб до відповідальності, суд закрив справи, оскільки за даних обставин не вбачається можливість притягнення осіб до відповідальності.
По-друге, позиція Держприкордонслужби та української сторони залишається незмінною: громадяни України, члени екіпажу судна Норд (громадянство України підтверджено в ході судового розгляду), можуть у будь-який час повернутися до місця постійного проживання, до тимчасово окупованого півострову Крим через будь-який КПВВ на адмінмежі.
По-третє, Держприкордонслужба ще минулого року долучилася до розробки законопроекту 7016, який би надав можливість оскаржувати такі рішення судів, оскільки на даний момент такого формату законодавством не передбачено. Проект наразі перебуває на розгляді у Верховній Раді.


Хотите первыми узнавать о главных событиях в Украине - подписывайтесь на наш Telegram-канал

ТОП-новости
Последние новости
все новости
Gambling