Политика

Денисова обратилась к ООН за помощью в освобождении украинских моряков

5 сентября 2018 21:32

Об этом Уполномоченный Верховной Рады Украины по правам человека Людмила Денисова написала на своей странице в соцсети:

Минуло 4 місяці з дня затримання прикордонниками Федеральної Служби Безпеки Російської Федерації екіпажу українського судна «ЯМК-0041».
Капітан судна – громадянин України Віктор Новицький затриманий за нібито незаконний видобуток водних біологічних ресурсів. ФСБ порушила проти нього кримінальну справу за ч. 3 ст. 256 Кримінального кодексу РФ. Він досі утримується в слідчому ізоляторі Сімферополя (у так званому «ФКУ СИЗО №1 УФСИН России по Республике Крым») на території тимчасово окупованого Криму.
Члени екіпажу Сергій Калиниченко, Руслан Скрипник, Геннадій Отичко та Олег Блока змушені знаходитися в Криму, оскільки їх позбавили паспортів. На чоловіків тиснуть, їх залякують. Вони повністю виснажені фізично і психологічно. Це може призвести до неминучих трагічних наслідків. Члени екіпажу змушені винаймати житло, за яке платять з власної кишені. Від цього рідні – у боргах, беруть позики та розпродають майно.
За ці чотири місяці я майже щотижня зверталася до державних органів Російської Федерації, які причетні до вирішення питання повернення наших рибалок на Батьківщину. Я не отримала жодної відповіді.
Я можу констатувати, що упродовж усіх 4 місяців РФ свавільно, без будь-яких приводів та причин утримує українців на території анексованого Кримського півострова. При цьому, що вони громадяни України – РФ не оскаржується.

Своїми діями Російська Федерація порушила права людини на свободу, особисту недоторканість та свободу пересування, які передбачені у ст. 3, 9 та 13 Загальної декларації прав людини, ст. 5 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, ст. 9, 12 Міжнародного пакту про громадянські і політичні права та ст. 5 Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації.

Я звертаюся до Верховного комісара ООН з прав людини Мішель Бачелет, до Голови Ради ООН з прав людини Воїслава Шуца, Голови Комітету ООН з прав людини Юджи Івасави, Голови Комітету ООН проти тортур Йенса Модвіга, Голови Підкомітету ООН з питань запобігання катуванням Малкольма Еванса, Комісара Ради Європи з прав людини Дуні Міятович, Президента Європейського комітету з питань запобігання катуванням чи нелюдському або такому, що принижує гідність поводженню чи покаранню Миколи Гнатовського з проханням вплинути на ситуацію та посприяти негайному поверненню незаконно утримуваних громадян України на Батьківщину!


Хотите первыми узнавать о главных событиях в Украине - подписывайтесь на наш Telegram-канал

ТОП-новости
Последние новости
все новости
Gambling