Политика

Представитель ОБСЕ посетил украинских заложников в оккупированном Донбассе

11 сентября 2018 19:39

Координатор от ОБСЕ в гуманитарной подгруппе ТКГ Тони Фриш посетил украинцев, удерживаемых боевиками в заложниках на временно оккупированных территориях Донбасса. Об этом представитель Украины в подгруппе Ирина Геращенко сообщила в своем Facebook.

Кілька останніх днів координатор від ОБСЄ в мінській гуманітарній групі, Посол Тоні Фріш відвідував тюрми на території України й на окупованій території Донбасу. Ми наполягали на цій його поїздці ще з травня, коли стало зрозуміло, що попри всі наші зусилля, процес звільнення заручників знову блокується РФ і їх маріонетками, а наші хлопці в Донецьку і Луганську залишаються в повній ізоляції, без права на дзвінок і листування , без доступу МКЧХ .
Українська сторона, як завжди , продемонструвала повну відкритість, ми надали можливість послу Фрішу зустрітися з засудженими за важкі злочини проти суверенітету і територіальної цілісності , яких він запитував. Зустрічі відбулися в форматі тет-а-тет, як і раніше, згідно стандартам МКЧХ. Він зміг не лише поспілкуватися із засудженими, а й проінспектувати умови утримання, побував в кількох пенітенціарних закладах ( дякую пенітенціарній службі і офісу омбудвумен людмила денисова за сприяння і співпрацю).
За попередньою інформацією, на окупованих територіях Посол Фріш зміг зустрітися лише з кількома військовими з того першочергового списку, який ми подали з вимогою відвідати і підтримати наших хлопців. З позитивного - вперше за всі ці роки йому дали можливість поспілкуватися з нашими хлопцями сам- на-сам, без тюремників і « прєдставітєлей», це дійсно важливо і я це вітаю. Негатив й те, що найбільше тривожить: допустили Фріша менш, ніж до половини із нашого списку( точну інформацію по прізвищам матимемо пізніше), особливо тривожна ситуація з окупованим Луганськом, там кілька українських військових - в повній ізоляції.
Це ще і ще раз наводить на думку, що їх катують, тому й ховають. Також в Мінську ми неодноразово піднімали перед Послом прохання добиватися від окупаційної влади забезпечення права на дзвінок і листи незаконно утримуваним. Чи є результати- будемо знати вже скоро.
Ми вітаємо візит посла Фріша на окупований Донбас і відстоюємо позицію, що міжнародні організації і їх представники повинні, зобов‘язані зайняти більш активну позицію щодо звільнення заручників і допуску до незаконно утримуваних МКЧХ. Неправильно, коли такий доступ дається раз на рік і з такими боями в Мінську.


Хотите первыми узнавать о главных событиях в Украине - подписывайтесь на наш Telegram-канал

ТОП-новости
Последние новости
все новости
Gambling