Политика

В Минобороны рассказали о новых подходах к эвакуации раненных с передовой

21 сентября 2018 19:29

Об этом говорится в сообщении Минобороны:

На виконання затвердженої Міністром оборони України Програми розвитку медичної служби Збройних Сил України до 2020 року, на базі 65-го військового мобільного госпіталю передбачається створити експериментальний підрозділ з медичної евакуації, який повинен відповідати стандартам НАТО. Про це сьогодні, 21 вересня, під час брифінгу повідомив начальник Головного військово-медичного управління — начальник медичної служби Збройних Сил України полковник медичної служби Ігор Хоменко.

За його словами, таким чином з тактичної медичної евакуації, яка буде відбуватися в районі проведення операції Об’єднаних сил, розпочнеться перший етап розвитку системи медичної евакуації Збройних Сил України.

— Відповідний підрозділ на першому етапі свого формування буде займатися евакуацією здебільшого на тактичному рівні, — повідомив полковник медичної служби Ігор Хоменко.

Як він пояснив, паралельно зі створенням експериментального підрозділу, в Головному військово-медичному управлінні формується відділ медичної евакуації, що дасть можливість забезпечити управління цим процесом на усіх рівнях.

— З 53 виділених за штатом військовослужбовців будуть створені 18 екіпажів на автомобілях «Богдан» у складі старшого бойового медика, бойового медика і водія-санітара. Екіпажі будуть постійно знаходитися на передовій в районі проведення операції Об’єднаних сил і забезпечуватимуть евакуацію за територіальним принципом із зони своєї відповідальності, — зазначив начальник Головного військово-медичного управління.

За словами начальника медичної служби Збройних Сил України, в подальшому подібні підрозділи будуть створені на базі 66-го,59-го і 61-го мобільного госпіталів.

— Усі вони матимуть однотипну техніку — автомобілі «Богдан» та «Хаммер», і, що дуже важливо, пройдуть навчання за різними програмами на базі 205-го навчального центру, — зауважив полковник медичної служби Ігор Хоменко.

Він наголосив, що зазначений проект, після детального ознайомлення, підтримали і іноземні партнери.

Як підкреслив начальник Головного військово-медичного управління, на другому етапі планується відпрацювати координацію всієї евакуації на оперативно-тактичному рівні: з військових мобільних гостіпалів до медичних закладів третього рівня надання допомоги у міста Харків та Дніпро. А також на стратегічному рівні — з Харкова та Дніпра до військово-медичних клінічних центрів і Національного військово-медичного клінічного центру «Головний військовий клінічний госпіталь», включно з аероевакуацією.

Проект зі створення у Збройних Силах України експериментального підрозділу з медичної евакуації, який повинен відповідати стандартам НАТО, має запрацювати до червня 2019 року. Підготовка необхідного особового складу вже невдовзі розпочнеться на базі 205-го навчального центру в Десні, де працюють профільні вітчизняні фахівці під керівництвом іноземних радників.

— Відбиратимуться здебільшого ті, хто пройшов бойові дії як військові, або волонтери, які працювали на базі волонтерських підрозділів медевакуації і зараз готові призватись до Збройних Сил. З прибулими проводитиметься обов’язкова співбесіда, — повідомив начальник Головного військово-медичного управління — начальник медичної служби Збройних Сил України полковник медичної служби Ігор Хоменко.

Як підкреслив координатор з питань медичної евакуації Головного військово-медичного управління ЗС України Ілля Лисенко, темп розвитку цього підрозділу дуже чіткий та швидкий.

— У нас вже є повне та законне право набирати людей та формувати цей підрозділ. Бажаючі можуть брати відношення з 65-го мобільного госпіталю, — зауважив він.

Ілля Лисенко запросив лікарів-добровольців і волонтерів вступати до новоствореного підрозділу та пов’язати своє життя з військом, а волонтерські і громадські організації — приєднатись до активної роботи з приведення всієї системи медичної евакуації у Збройних Силах України у відповідність до критеріїв НАТО.

Начальник Головного військово-медичного управління полковник медичної служби Ігор Хоменко наголосив, що особовий склад підрозділів медевакуації працюватиме за відповідними стандартами, матиме необхідну техніку і обладнання. Також передбачений розвиток усієї системи: її інформаційне забезпечення, зв’язок тощо.

— У кінці жовтня в Лондоні відбудеться форум з медичної евакуації, в якому братимуть участь представники Головного військово-медичного управління. Ми будемо обговорювати з нашими іноземними партнерами всі питання щодо медичної евакуації, — зазначив полковник медичної служби Ігор Хоменко.


Хотите первыми узнавать о главных событиях в Украине - подписывайтесь на наш Telegram-канал

ТОП-новости
Последние новости
все новости
Gambling