Политика

Олександр Джус: "Весь 2019 рік громадяни України проведуть під жорстким пресингом,основною метою якого є лише агітація та маніпуляція"

17 декабря 2018 14:29
  На правах рекламы

Попри активну фазу передвиборчої боротьби на президентських виборах, в Україні також вже відчувається старт передвиборчого сезону з підготовки до парламентських виборів 2019 року.

Разом з тим, у цілому ряді областей України, наприкінці грудня 2018 року, мають пройти вибори в новостворених об’єднаних територіальних громадах.

Про це в інтерв'ю Главное розповів політичний експерт та виконавчий директор PR, Digital агенції DKmedia Олександр Джус.

- Тож скажіть, пане Олександр, чого чекати нам у новому році від виборів президента та депутатів Верховної Ради України?

Увесь 2019 рік громадяни України проведуть під жорстким пресингом ЗМІ, а також різних рекламних носіїв, основною метою яких є лише агітація та маніпуляція. І нікуди тут буде подітись.

На рідних вулицях своїх міст, селищ та сіл всі ми потопатимемо від завалів агітаційних матеріалів, що ряснітимуть на стовпах ЛЕП, стовбурах дерев, будинках, дитячих майданчиках та поштових скриньках.

Загалом, суспільство за останні роки вже встигло суттєво зневіритися у вибори на їх різних рівнях. Винятком в даній ситуації можуть бути хіба лише місцеві вибори, де кандидати по своїй суті є ближчими до своїх виборців.

Зростання відсотку недовіри до виборів впевнено дає нам право зробити прогноз на зниження показників явки на виборчі дільниці у день голосування. А чим нижчою буде явка, тим більше шансів на фальсифікації.

Варто зазначити, що суттєве погіршення майнового стану населення в країні може бути і неодмінно буде використане певними політичними силами і окремими політиками задля підкупу виборців у різні можливі для цього способи.

Виконавчий директор PR, Digital агенції DKmedia

Олександр Джус, виконавчий директор PR, Digital агенції DKmedia

Ні для кого вже не секрет, що значна частина нашого населення сприймає будь-які вибори - як спосіб підзаробити в якості агітатора, спостерігача чи члена комісії. Принаймні, так люди мають можливість, як їм здається, бодай щось взяти від політиків та політичних партій вважаючи їх апріорі продажними та винними у всіх своїх негараздах.

- Чи не занадто рано майбутні кандидати у депутати розпочали підготовку до осінніх перегонів 2019 року, адже зараз на черзі президентські вибори та оголошений воєнний стан на частині території України?

Президентські вибори не є перепоною на шляху в цьому процесі. І якщо правильно проявити себе в команді одного із кандидатів в президенти, то це збільшує шанси на лояльність та політичну підтримку такого кандидата на парламентських виборах.

Що ж стосується введеного воєнного стану то це, сказати по правді, стало для багатьох політиків та профільних експертів великою несподіванкою. В даній ситуації робити якісь прогнози на майбутнє рівноцінно грі в казино. Воєнний стан можуть як відмінити, так і продовжити, та ще й на додачу розширити територіальність його дії.

Готуватися до будь-яких виборів і на будь-якому їх рівні потрібно завжди і чим раніше це буде зроблено тим краще. До безпосередньої дати виборів, політик має встигнути виконати три основні класичні правила: стати відомим, сподобатися своїм потенційним виборцям, а також отримати кредит їхньої довіри конвертований у певну кількість голосів виборців.

Є також ще один «надійний» варіант, який доволі часто використовують в Україні – заплатити гроші і отримати прохідне місце в партійному списку. Але такий варіант звісно що не завжди означає конкретні матеріальні розрахунки між учасниками даного процесу.

- А хіба до виборчого списку політичних партій потрапляють тільки за гроші?

Звісно, що гроші платити не обов’язково і не завжди виникає така необхідність. Варіантів взаєморозрахунків і взаємної користі між політичною силою та кандидатом може бути багато. Наприклад, досить дієвим і популярним є включення до партійного списку відомих особистостей (співаки, спортсмени, громадські діячі та ін.). Тут відразу можна пригадати такі відомі прізвища співачок Ані Лорак, Таїсії Повалій, Злати Огнєвич, актора театру та кіно Богдана Бенюка, футболіста Андрія Шевченко та багато інших.

А ще непогані і досить реальні шанси на потрапляння до списку мають наближені до діючої політичної еліти люди – близькі і не дуже близькі родичі, особисті масажисти, охоронці, водії, секретарки та коханки. Варто також згадати і наш особливий випадок - герой майдану Козак Гаврилюк. Він хоч і брав участь у виборах як кандидат по мажоритарному виборчому округу, але його образ допоміг набрати додаткових відсотків голосів виборців як для самої партії, так і гарантував беззаперечну перемогу пану Михайлу на 95-му виборчому окрузі.

- Яким чином можливо визначити яке саме місце в партійному списку буде прохідне?

Звісно, що ніхто ніякої гарантії в подібних випадках не дає. Потенційний кандидат, в першу чергу, має сам усвідомлювати шанси своєї партії на подолання прохідного бар’єру, разом з тим він також має володіти достовірними даними соціологічних опитуваннь аби зрозуміти приблизну кількість мандатів які його партія отримає після перемоги.

В політиці, як і в бізнесі, кожен необдуманий крок політика може призвести до фінансових збитків з його особистої кишені чи то кишені його покровителів. В такій ситуації краще за все зважено підходити до вибору тієї чи іншої політичної партії з залученням профільних експертів.

- Який портрет сучасного кандидата в депутати до Верховної Ради України та на місцевому рівні і як вони себе зараз поводять?

Контингент кандидатів досить різноманітний. Обраними прагнуть бути як і досвідчені гравці з серйозним політичним минулим, так і зовсім недосвідчені в політичному плані люди. Серед останніх часто зустрічаються відверті романтики, що прагнуть змінити світ на краще і це добре.

Завдяки гендерній квоті під час формування партійних списків стрімко збільшилась чисельність жінок серед загальної кількості кандидатів у депутати різних рівнів. Але навіть і без даної квоти вже тривалий час зберігалась тенденція до збільшення ролі жінки в політиці. Жінки необхідні політичному середовищу як кисень. І навіть попри свою підвищену емоційність, на відміну від чоловіків, жінкам властива емпатія і тому вони більш вдало знаходять компроміси в будь-яких питаннях.

Кандидати, що налаштовані на перемогу, почали працювати над підготовкою до виборів ще вчора. Хтось із них піде на вибори як самовисуванець, інші ще не визначилися на чийому боці бути і тихенько спостерігають за ситуацією в державі, а є й такі, що вже підняли високо в гору прапор вподобаної ними політичної сили і стрімко крокують вперед, сподіваючись, що саме завдяки правильному обраним політичним кольорам вони опиняться на вістрі перемоги.

- Чого слід чекати від виборів до новостворених об’єднаних територіальних громад, що відбудуться 23 грудня 2018 року та чи вплинуть їх результати на політичне життя держави?

Основний результат якого всі так довго чекали від реформи децентралізації місцевого самоврядування є створення самодостатніх громад та ліквідації радянської системи адміністративно-територіального устрою. Під самодостатністю слід розуміти спроможність громади самостійно розпоряджатися власними бюджетними коштами задля задоволення суспільно-побутових потреб її жителів.

У зв’язку з введенням воєнного стану частина областей України наразі позбавлена можливості реалізувати своє волевиявлення та обрати голів та депутатів добровільно об’єднаних територіальних громад.

Але надія на проведення виборів на території областей з оголошеним воєнним станом є. За наявності політичної волі, дані вибори можуть бути проведені відразу після завершення воєнного стану.

На сьогоднішній день перед державою стоїть непросте випробування зі збереження права громадян України на їхню участь у виборах. Варто сподіватися, що наша влада складе цей іспит на відмінно і забезпечить проведення виборів на території областей з оголошеним воєнним станом відразу після його відміни.

Не маю сумнівів стосовно того, що після проведення перших місцевих виборів які мають відбутися 23 грудня 2018 року, ми отримаємо абсолютно нові за своїми якісними показниками добровільно об’єднані територіальні громади. Саме такі громади мають стати своєрідним фундаментом та прикладом у побудові принципово нових підходів в роботі органів місцевого самоврядування.


Хотите первыми узнавать о главных событиях в Украине - подписывайтесь на наш Telegram-канал

ТОП-новости
Последние новости
все новости
Gambling