Общество

Супрун дала советы, как выпивать, чтобы последствия были менее болезненными

28 декабря 2018 15:14

Не пить на голодный желудок, не мешать с газированными напитками, пить больше воды или соков. И.о. министра здравоохранения Украины Ульяна Супрун дала несколько советов по снижению вреда от употребления алкоголя. Об этом она написала в своем Facebook.

***

Один з поширених лайфхаків, аби вберегтися від похмілля та швидкого сп‘яніння в святковий період — з‘їсти жменю активованого вугілля перед тим як пити або вже після вживання алкоголю. Чи працює цей метод?

Активоване вугілля може зв‘язуватись з токсичними речовинами, але не усіма. Його часто застосовують в разі отруєння. Вугілля працює як своєрідна губка, що швидко всмоктує та зв‘язує речовини, до прикладу, ліки або токсини. Через це токсичні речовини не встигають всмоктатись в шлунково-кишковий тракт, а згодом виводяться з організму природним шляхом.

Ідея, що вугілля може зв‘язуватися з алкоголем та перешкодити його потраплянню в кров — може виглядати логічно. Але жодних наукових доказів, щодо такого ефекту не існує.

Є невелике клінічне дослідження, що навпаки вказує на відсутність будь-якого ефекту. Учасники дослідження двічі вживали однакову дозу етанолу. Перед другим разом вони прийняли 24 таблетки (понад 2 блістера) активованого вугілля. Цікаво, що після вживання активованого вугілля, концентрація алкоголю в крові залишилась така сама як і без нього. Тобто по суті вживання вугілля нічого не змінює.

Це відбувається тому, що алкоголь дуже швидко всмоктується в шлунку, та й взагалі вугілля його не адсорбує. Тому заїдати алкоголь купою активованого вугілля неефективно.

Є більш дієві способи, як можна зменшити шкоду від вживання алкоголю:

  • Пийте воду. Алкоголь має сечогінний ефект, тому поповнювати водний баланс необхідно. Пиття води допоможе уникнути дегідратації та потенційно зменшити кількість випитого алкоголю.
  • Не пийте алкоголь на голодний шлунок. До речі, вуглеводна їжа може допомогти зменшити інтоксикацію організму. І справляється з цим краще, ніж білкова їжа.
  • Намагайтесь не змішувати алкоголь з газованими напоями. Алкоголь в поєднанні з ними швидше всмоктується в кров, тому можна й швидше сп‘яніти. Краще поєднайте алкоголь з фруктовими соками чи водою.

Пам’ятайте, що жодна пігулка не позбавить вас від наслідків надмірного вживання алкоголю. Перевірений спосіб, аби їх уникнути — їсти збалансовану їжу та не перебирати з кількістю алкоголю.


Хотите первыми узнавать о главных событиях в Украине - подписывайтесь на наш Telegram-канал

ТОП-новости
Последние новости
все новости
Gambling