Политика

"Стена" в вопросах, ответах и журналистских стандартах

9 февраля 2019 15:55

Именно правительством Арсения Яценюка впервые в истории Украины было принято политическое решение начать строительство государственной границы с Россией.

Об этом на своей странице в соцсети сообщила Ольга Лаппо - пресс-секретарь лидера "Народного фронта" Арсения Яценюка.

Ще раз стосовно журналістських стандартів. Коротка передісторія. Телеканал ЗІК звернувся до нас за коментарем щодо облаштування українсько-російського кордону. У повному обсязі і вчасно відповіді на всі запитання були надані. До відповіді додавався документ – доручення Прем’єр-міністра Арсенія Яценюка про перевірку використання коштів на облаштування кордону.

Подивилися сюжет. Жодного слова з нашої відповіді. Тому публікую відповідь Alla Fedorchenko в повному обсязі.

Фото: Доручення Арсенія Яценюка

Шановна пані Алло,
У відповідь на ваш запит повідомляємо наступне:

• Хто є автором ідеї побудови так званої «стіни» на кордоні з Росією?
Про початок розробки проекту облаштування державного кордону Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк оголосив 3 вересня 2014 року. Уперше в історії України було ухвалено політичне рішення почати будівництво державного кордону з Росією. До Уряду Арсенія Яценюка жоден уряд України не наважувався почати розбудову державного кордону із РФ.

• Яку офіційну назву від самого початку мав проект? Це мала бути «Стіна» на кшталт як між Палестиною та Ізраїлем чи, все-таки, звичайне інженерне загородження?
Проект облаштування державного кордону не розглядався і не проектувався як залізобетонний мур. Адже в добу новітніх військових технологій немає сенсу зводити бетонні стіни. Жодна стіна не захистить від «Градів» і безпілотників. «Стіна» - це перша назва проекту. Як, наприклад, ізраїльська система захисту кордону називається «Iron Dome» – «залізний купол».
Нагадаю, іще за уряду Яценюка Україна виконала усі вимоги Європейського Союзу для отримання безвізу. У зв’язку з наближенням цього рішення у 2015 році назва проекту трансформувалася у «Європейський Вал» Адже з набуттям безвізу, а в подальшій перспективі - вступу до ЄС, українсько-російський кордон фактично стає кордоном між Європою і Росією.
Проект розроблявся як перша лінія оборони, про що Арсеній Яценюк неодноразово заявляв: «Таке облаштування державного кордону передбачає формування першої лінії оборони. Звичайно, після першої лінії оборони повинні бути регулярні війська і армія». «Його призначення – сформувати першу лінію оборони і дати можливість регулярній армії прийти на допомогу».
Завдання цього проекту - сповільнення й здорожчання можливого наземного наступу російських військ, а також протидія проникненню автотранспорту та нелегальних мігрантів (у т.ч. терористів та злочинців): «Мета проекту, - заявляв Арсеній Яценюк, – зупинка нелегальної міграції, зупинка диверсійних груп, контрабанди, переміщення зброї та радіоактивних матеріалів».
Саме для боротьби з нелегальною міграцією та тероризмом зведені найвідоміші прикордонні стіни в інших країнах. Вслід за Україною аналогічні стіни зводиться на кордонах держав Балтії з РФ, де так само головною загрозою є «гібридне» вторгнення.
Як відомо, проект передбачає спорудження «інтелектуального кордону» - системи охорони державного кордону, що складається з комплексів відеоспостереження та контролю, суцільного протитранспортного рову, контрольно-слідової смуги, невибухових інженерних загороджень та пересувних бойових модулів, які дозволяють створити суцільну зону спостереження вздовж всього кордону, а також є складовою системи вогневого ураження. Технічні засоби, що складають основу системи, пов’язані в єдиний комплекс, керуються з єдиного центру і дають змогу відслідковувати обстановку дистанційно, в режимі реального часу, розпізнавати загрози та ідентифікувати цілі, а також керувати силами реагування (Детальніше:https://dpsu.gov.ua/ua/stvorennya-intelektualnoi-sistemi-ohoroni-derzhavnogo-kordonu/) .
Яким буде проект, уся країна могла побачити ще в травні 2015 року – під час візиту Арсенія Яценюка до пункту пропуску «Сеньківка» на Чернігівщині, де він оглянув інженерно-технічні споруди, зведені в рамках першого етапу облаштування держкордону, та ознайомився зі зразками техніки та новітніми засобами охорони. (https://www.kmu.gov.ua/ua/news/248178864; фото:http://yatsenyuk.org.ua/ua/gallery/open/196)

• Чому проект не реалізовано ще у 2015-му році, як це було анонсовано у 2014-му?
План заходів з облаштування державного кордону затверджений розпорядженням Уряду України від 14 травня 2015 року (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/439-2015-р/ed20150514). Він передбачав виконання проекту протягом 2015–2018 років.
За уряду Арсенія Яценюка проект було профінансовано в обсягах, які можливо було закумулювати в той момент в умовах воюючої і розграбованої попередніми урядами країни. І навіть в умовах війни, яку була змушена вести розграбована попередніми урядами країна, це була найбільша за всі роки облаштування кордону сума.
Оскільки фінансування проекту уповільнилося після відставки Арсенія Яценюка, строки його виконання продовжено до 2021 року.
Але чи не найбільше на темпи будівництва вплинула політизація цього надважливого безпекового проекту – з метою дискредитації уряду Арсенія Яценюка, особисто тодішнього прем'єра і самої ідеї зведення державного кордону з країною-агресором. Через проросійські ЗМІ, проросійських політиків, а інколи просто використовуючи "корисних ідіотів" життєво важливий для країни проект дискредитовували та політично знецінювали.
Якби не ці два фактори - уже в 2018 році ми вперше в історії мали би облаштований кордон із РФ.

• Яка була першочергова вартість спорудження? Чи бралася до уваги економічна ситуація в країні при розробці плану побудови «стіни»?
Первісну ціну проекту облаштування державного кордону було зменшено з 18 млрд грн до 4 млрд грн. Про це, зокрема, повідомляв Перший заступник Голови Державної прикордонної служби України Василь Серватюк під час засідання Кабінету міністрів 19 серпня 2015 року. (http://old.kmu.gov.ua/kmu/control/uk/publish/article?art_id=248419393&cat_id=244823857).
Тож затверджений урядом 14 травня 2015 року план облаштування кордону передбачав його загальну вартість близько 4 млрд грн. Завдяки тому, щодо було прийнято рішення реалізовувати систему інтелектуального облаштування кордону, урядові Арсенія Яценюка вдалося здешевити проект у 4,5 рази.

• Чому до розробки та реалізації проекту не залучено Міністерство оборони України?
За інформацією Державної прикордонної служби, до проведення проектно-вишукувальних робіт та розроблення Проектно-кошторисної документації з реалізації Плану заходів облаштування державного кордону залучені Державні підприємства «Проектний інститут Служби безпеки України» (з червня 2015 року) та «Центральний проектний інститут Міністерства оборони України» (з червня 2016 року).

• Хто є автором розробки фортифікаційних споруд, які презентували на засіданні Кабміну ще у 2014-му?
Проект розпорядження Кабінету Міністрів України «Про затвердження плану заходів щодо побудови охорони українсько-російського державного кордону, територій, прилеглих до районів проведення антитерористичної операції та Автономної Республіки Крим» було розроблено Держприкордонслужбою України.
До розробки проекту були залучені в тому числі експерти з Ізраїлю та країн-членів ЄС. У результаті спільної роботи і був розроблений затверджений урядом у травні 2015 року план облаштування кордону.
За такими самими проектами вслід за Україною уже будуються державні кордони в балтійських країнах та країнах Європи, які межують із Росією.

• Хто несе відповідальність за розкрадання коштів, виділених на будівництво «Стіни»?
Нагадаємо, що саме Арсеній Яценюк, перебуваючи на посаді Прем’єр-міністра, 4 березня 2016 року доручив Міністерству внутрішніх справ, Держприкордонслужбі, ДФС та Державній аудиторській службі перевірити використання коштів, виділених на виконання плану з облаштування державного кордону. Тобто розслідування ведеться за його дорученням.
Наша позиція однозначна: необхідно розслідувати всі факти зловживань. Якщо серед виконавців є винні в розкраданні коштів, вони мають нести кримінальну відповідальність.


Хотите первыми узнавать о главных событиях в Украине - подписывайтесь на наш Telegram-канал

ТОП-новости
Последние новости
все новости
Gambling