Политика

Социология: во второй тур выборов имеют шансы выйти Зеленский, Тимошенко и Порошенко

21 февраля 2019 16:30

Об этом свидетельствуют результаты социологического исследования, проведенного группой Социополис:

"Інститут соціальних технологій «Соціополіс» провів всеукраїнське опитування громадської думки з метою вивчення поточної суспільно-політичної та електоральної ситуації в країні. Терміни проведення польового етапу опитування – з 8 по 15 лютого 2019 року. Об’єктом дослідження були жителі всіх регіонів України, за винятком Автономної Республіки Крим, м. Севастополя і окремих районів Донецької та Луганської областей, віком від 18 років.

Всього з використанням методу особистого інтерв’ю face-to-face було опитано 2409 респондентів, які зареєстровані у 139 населених пунктах України. Вказана вибірка репрезентативна для всього дорослого населення України за ознаками статі, віку, регіону проживання і типу населеного пункту (міський населений пункт / село). Теоретична статистична похибка вибірки (з довірчою ймовірністю 0,95 та без урахування дизайн-ефекту) не перевищує 2,0%.

Згідно з результатами проведеного опитування, лише 19,6% жителів України вважають, що ситуація в країні в цілому розвивається у правильному напрямку. При цьому, переважна більшість з таких респондентів (15,3% від усіх опитаних) вважають, що ситуація в Україні «скоріше розвивається в правильному напрямку» і лише 4,3% від загальної кількості опитаних вважають, що вона «безумовно розвивається в правильному напрямку». На думку 68,2% опитаних, ситуація в Україні на теперішній час в цілому розвивається у неправильному напрямку. При цьому, 26,1% респондентів вважають, що ситуація в Україні розвивається «скоріше в неправильному напрямку», а 42,1% – «безумовно в неправильному напрямку».

Найбільш гострою загальнодержавною проблемою для України на теперішній час, на думку опитаних, є воєнний конфлікт на Донбасі – вказану проблему назвали в числі трьох найбільш актуальних для України 57,3% респондентів. На другому місці за ступенем актуальності знаходиться проблема корупції в органах влади (її назвали в числі найбільш актуальних для країни 31,5% опитаних), а на третьому – високі тарифи на комунальні послуги та їх зростання (29,0%).

Серед загальнодержавних проблем, які є найбільш гострими для опитаних особисто, явними лідерами за частотою згадування є три проблеми: високі тарифи на комунальні послуги та їх зростання (вказану проблему назвали в числі трьох найбільш гострих для них особисто 48,4% опитаних); низький рівень зарплат, пенсій, соціальних виплат; необхідність їх підвищення (44,7%) і високі ціни на товари і послуги (в цілому) та їх зростання (44,0%). Разом з тим, військовий конфлікт на Донбасі назвали в числі трьох найбільш гострих загальнодержавних проблем, які стосуються їх особисто, лише 21,2% опитаних, а корупцію в органах влади – лише 14,8% опитаних.

Згідно з результатами проведеного опитування, станом на середину лютого 2019 року лідером електоральних симпатій жителів України на виборах Президента України є Володимир Зеленський – за нього висловили готовність проголосувати 19,3% респондентів від загальної кількості опитаних, 21,4% респондентів з числа тих, хто має намір взяти участь у голосуванні, та 25,1% респондентів з числа тих, хто має намір взяти участь у голосуванні та вже визначився зі своїм вибором. Друге-третє місця в електоральному президентському рейтингу займають Юлія Тимошенко і Петро Порошенко, за яких висловили готовність проголосувати відповідно 11,4% і 10,3% від загальної кількості респондентів, 13,1% і 12,4% респондентів з числа тих, хто має намір взяти участь у голосуванні та 15,4% і 14,6% респондентів з числа тих, хто має намір взяти участь у голосуванні та вже визначився зі своїм вибором. В першу п’ятірку кандидатів в Президенти України за рівнем підтримки виборцями входять також Юрій Бойко та Анатолій Гриценко – за них мають намір проголосувати відповідно 7,6% та 6,2% від загальної кількості опитаних, відповідно 8,8% і 7,0% опитаних з числа тих, хто має намір взяти участь в голосуванні, та відповідно 10,3% і 8,2% опитаних з числа тих, хто має намір взяти участь в голосуванні та вже визначився зі своїм вибором. Ще не визначилися зі своїм вибором 14,9% респондентів з числа тих, хто планує взяти участь у голосуванні на виборах Президента України.

Володимир Зеленський є лідером електоральних симпатій на Сході та Півдні України, де за нього готові віддати свій голос відповідно 25,1% та 22,6% опитаних з числа тих, хто має намір взяти участь у голосуванні. Друге місце за рівнем підтримки виборців на Сході та Півдні України займає Юрій Бойко – за нього готові віддати свій голос відповідно 15,4% та 14,1% опитаних з числа тих, хто має намір взяти участь у голосуванні. В Центральному макрорегіоні України найбільшу підтримку виборців також має Володимир Зеленський – за нього готові віддати свій голос 21,0% опитаних від тих, хто планує взяти участь у голосуванні. Друге-третє місця за рівнем підтримки в Центрі України займають Юлія Тимошенко і Петро Порошенко – за них планують віддати свій голос по 14,0% опитаних від тих, хто має намір взяти участь у голосуванні. На Заході України явного лідера електоральних симпатій станом на середину лютого 2019 р. не спостерігається. Найбільший рівень підтримки виборців мають три кандидати – Юлія Тимошенко, Володимир Зеленський та Петро Порошенко, за яких готові віддати свій голос відповідно 19,4%, 17,8% та 17,6% опитаних від тих, хто має намір взяти участь у голосуванні.

Результати проведеного опитування свідчать, що жоден з кандидатів в Президенти України не зможе набрати у першому турі виборів більше 50% голосів виборців, а отже, з дуже високою ймовірністю, відбудеться другий тур виборів Президента. Згідно з результатами опитування, станом на середину лютого 2019 року до другого туру виборів мають реальні шанси вийти три кандидати в Президенти – Володимир Зеленський, Юлія Тимошенко та Петро Порошенко. При цьому, які свідчать результати опитування, Володимир Зеленський у другому турі виборів має помітну перевагу в рівні підтримки виборцями і над Юлією Тимошенко, і над Петром Порошенком. Зокрема, якщо до другого туру виборів Президента України вийдуть Володимир Зеленський та Юлія Тимошенко, то за Володимира Зеленського готові віддати свій голос 36,9% від загальної кількості опитаних, а за Юлію Тимошенко – 22,5% від загальної кількості опитаних. У разі виходу до другого туру виборів Президента України Володимира Зеленського та Петра Порошенка, за першого з них готові віддати свій голос 42,3% від загальної кількості опитаних, а за другого – 18,1% від загальної кількості опитаних.

Згідно з результатами опитування, якби вибори депутатів Верховної Ради України проходили в середині лютого 2019 року, найбільшу кількість голосів виборців набрала б партія «Слуга народу» – за вказану партію висловили готовність проголосувати 16,2% від загальної кількості опитаних, 18,3% з числа тих, хто має намір взяти участь у голосуванні та 21,4% з числа тих, хто має намір взяти участь у голосуванні та вже визначився зі своїм вибором. Друге-третє місця за рівнем підтримки виборців займають партії «ВО «Батьківщина» та «Блок Петра Порошенка «Солідарність» – за вказані партії висловили готовність проголосувати відповідно 12,4% і 10,7% від загальної кількості опитаних, 15,1% і 12,9% опитаних з числа тих, хто має намір взяти участь у голосуванні та 17,7% і 15,1% опитаних з числа тих, хто має намір взяти участь у голосуванні та вже визначився зі своїм вибором. З високою ймовірністю 5%-й прохідний бар’єр на виборах до Верховної Ради (який діє на теперішній час) зможуть подолати партії «Опозиційна платформа – За життя» (за яку мають намір проголосувати 7,6% від загальної кількості опитаних, 8,9% опитаних з числа тих, хто планує взяти участь у голосуванні, та 10,4% опитаних з числа тих, хто планує взяти участь у голосуванні та вже визначився зі своїм вибором) і партія «Громадянська позиція» (відповідно 6,5%, 7,6% та 8,9%). Досить високі шанси на проходження до Верховної Ради, станом на час проведення опитування, має також Радикальна партія Олега Ляшка.

Згідно з результатами опитування, переважна більшість жителів України (понад 75%) позитивно ставляться до того, щоби громадяни України мали право та реальну можливість відкликання (дострокового припинення повноважень) представників органів державної влади та місцевого самоврядування (зокрема, Президента України, народних депутатів України, депутатів місцевих рад, міських (селищних, сільських) голів) у разі невиконання ними своїх передвиборчих обіцянок. Негативно ставляться до такої можливості не більше 15% опитаних.

Переважна більшість опитаних жителів України (84,1%) позитивно поставилася б до впровадження в Україні такої форми політичної відповідальності представників влади перед виборцями як заборона (постійна чи тимчасова) займати посади в органах державної влади тим політикам, внаслідок перебування при владі яких відбулося значне погіршення соціально-економічної ситуації в країні. Проти вказаної ініціативи виступили тільки 6,8% опитаних.

Понад двох третин опитаних жителів України (68,7%) в цілому позитивно поставилися б до ширшого впровадження в Україні прямої демократії, тобто форм безпосередньої участі громадян в державному управлінні через такі інструменти як референдуми, громадські обговорення законодавчих ініціатив, електронні петиції тощо. Лише 8,3% опитаних вважають, що ширший розвиток прямої демократії в Україні за теперішніх умов може принести більше шкоди, ніж користі, а 13,0% опитаних вважають, що ширше впровадження прямої демократії в Україні жодним чином суттєво не вплине на ситуацію в країні.

Згідно з результатами опитування, більшість (58,0%) жителів України позитивно ставляться до ідеї, щоби найважливіші рішення в житті країни приймалися не Верховною Радою чи Президентом, а шляхом безпосереднього волевиявлення громадян на всеукраїнських референдумах. Негативно до вказаної ідеї ставляться вдвічі менше опитаних (27,3%), які вважають, що більшість громадян може бути недостатньо компетентною в питаннях державного управління, внаслідок чого на референдумах можуть бути прийняті рішення, що будуть мати негативні наслідки для країни та її жителів".


Хотите первыми узнавать о главных событиях в Украине - подписывайтесь на наш Telegram-канал

ТОП-новости
Последние новости
все новости
Gambling