Общество

Славянские гвардейцы провели церемонию перезахоронения бойцов Второй мировой войны

8 мая 2019 19:04

Об этом сообщает пресс-служба Восточного теруправления Национальной гвардии Украины:

Перепоховання загиблих воїнів Другої світової війни відбулось у День пам’яті та примирення в селі Маяки Слов’янського району Донецької області, до процесії долучилися і гвардійці військової частини 3035.

Маяки – невеличке село, де мешкає трохи менше тисячі трьохсот осіб. Розташоване не правому березі Сіверського Дінця. Наші предки на цих землях живуть щонайменше з ІХ століття. З часом тут з’явилась козацька залога. У 1941 та 1943 роках тут проходили тяжкі бої. Сьогодні тут відбулося урочисте перепоховання рештків 158 воїнів 12-ї та 6-ї армій, 3-ї та 8-ї Гвардійській армій, які загинули в боях при звільненні Слов’янщини.

За словами голови громадського об’єднання АДВІС “Плацдарм” Олексія Юкова, який разом зі своєю командою займався пошуком бійців протягом року, це перепоховання демонструє справжню картину війни.

«Ми повинні розуміти що таке війна насправді! Для того, щоб відкривати правду в історії, ми повинні її показувати, а не тримати десь під землею. Тисячі людей лежать під Слов’янськом. У цьому році ми тільки встигли розпочати роботу, а вже знайшли сімнадцять осіб, думаю до кінця року зможемо знайти близько двохсот загиблих. На Святогірському напрямку загиблих у Другій світовій війні десятки тисяч, але їх імена не зафіксовані на жодному пам’ятному знаку. На той час військове керівництво не цінувало людське життя. Рахували лише техніку та захоплені території», – поділився своїм болем Олексій Юков

Аби вшанувати пам’ять загиблих зібрались місцеві мешканці та військові, які виконують завдання в районі операції Об’єднаних сил.

«Сьогодні згадуємо та вшановуємо пам’ять тих, хто ціною свого життя забезпечили мир і спокій. Український народ тоді дорого заплатив за цей мир, на цей час досі ніхто не може сказати точну цифру загиблих – від восьми до десяти мільйонів. Рахуємо мільйонами. Але це ж життя конкретних людей. Нажаль, відбувається циклічність в історії, і тепер український народ знову змушений боротися за свою свободу проти агресора, який знову напав на нашу землю», – заявив заступник командувача ООС з морально-психологічного забезпечення та гуманітарних питань генерал-лейтенант Олег Грунтковський.

Присутні вшанували пам’ять полеглих у бою бійців хвилиною мовчання та провели їх у останню путь. Панахиду за загиблими відслужив капелан військової частини 3035 Нацгвардії України ігумен Діонісій. З прощальним словом в пам'ять про загиблих виступив заступник Слов’янського полку по роботі з особовим складом підполковник Олег Фомін.

«Для наших бійців велика честь брати участь у подібних заходах. Таким чином ми виховуємо у нашого особового складу повагу до людського життя, до солдата-захисника. Водночас люди можуть самостійно побачити і оцінити, що відбувалось в ті часи насправді, і не піддаватися маніпулятивним технологіям, які використовує країна-агресор. Важливо також, що перепоховання відбувається саме 8-го травня у День пам’яті та примирення, саме тоді, коли набув чинності історичний Акт про капітуляцію німецьких збройних сил», – зазначив Олег Фомін

За словами Маяківського сільського голови Едуарда Стукало, це вже третє перепоховання, загальна чисельність перепохованих солдатів Другої світової війни сягає семисот людей, це вже більше, ніж у братській могилі, там поховали близько 300 осіб.

«Від людей, яких сьогодні перепоховали залишились тільки фрагменти тіл. Тут такі були бої, що люди просто на полі й залишалися. Наша з вами задача – віддати останню шану цим людям за нашими традиціями», – підкреслив сільський голова.

Богдан Кондратов


Хотите первыми узнавать о главных событиях в Украине - подписывайтесь на наш Telegram-канал

ТОП-новости
Последние новости
все новости
Gambling