Общество

Гвардейцы доставили около 20 тонн гуманитарной помощи жителям Донбасса (видео)

9 июня 2019 15:10

Об этом рассказывает пресс-служба Национальной гвардии Украины:

Протягом останніх п’яти років Національна гвардія та Збройні Сили Латвійської Республіки опікуються українцями, які потерпають від російської агресії на Донеччині та Луганщині.

12-й латвійський вантаж, що передають офіцери з відділу військово-цивільного співробітництва НГУ мешканцям Донбасу був доставлений протягом двох днів до Новолуганська та Авдіївки. Обидва населених пункти отримали по 10 тонн вантажу.

Гуманітарний вантаж розповсюджується серед населення так званої «сірої зони», яка потерпає від обстрілів і кричущих інфраструктурних та логістичних проблем. Він складається з необхідних речей для повсякденного вжитку.

Офіцери гвардії кажуть, що їхня місія у цих акціях – безперешкодна та своєчасна доставка вантажу до прифронтової зони.

«Гуманітарна допомога – це власна ініціатива латвійської та шведської громад, щоб підтримати українців, які потерпають від бойових дій. Латвійська Республіка займається соціальною підтримкою військовослужбовців. Приміром у цьому році 15 військових відправляться на реабілітацію до Латвії», – зазначає Начальник відділу інформаційної підтримки Імідживо-видавничого центру НГУ полковник Віктор Голумбівський.

Гуманітарний вантаж прибуває до Новолуганського близько 14 години. Це селище, що перебуває на лінії зіткнення. Автомобілі з гумвантажом зустрічають бійці ОЗСП «Азов», що зараз тримають наші позиції на цьому напрямку, та директорка Новолуганського клубу-музею Олена Качура. Каже, що жити тут не просто, адже, майже щоночі Новолуганське обстрілюють з великокаліберної тахніки.

«Вантаж ми розподілимо до населених пунктів Травневе, Семигір’я та Новолуганське. У нас є лише продуктові магазини. Тому у пенсіонерів, матерів-одиначок, внутрішньо переміщених осіб, малозабезпечених сімей існує потреба у сезонному одязі. Не всі мешканці у змозі виїхати, тому така допомога як завжди доречна. Дякуємо Національній гвардії України та латвійцям, що не забуваєте», – пояснює пані Олена.

Вже наступного дня військова техніка Нацгвардії разом з представниками міжнародної делегації на чолі з Надзвичайним та Повноважним послом Латвійської Республіки в Україні Юрісом Пойкансом доставляє вантаж до місцевої школи №2. Сьогодні у ній проводиться капітальний ремонт. Після обстрілів на стінах спортивної зали, куди розвантажують латвійську допомогу поки ще видно пробоїни (спогади про «гарячий» 2015).

Поза тим, тут вірять, що у найближчі роки ця школа стане найбільшою у місті.

Існує загальний принцип допомоги – це надавати її тим, хто найбільше постраждав від бойових дій. Про це відомо мешканцям «старої» Авдіївки, що й досі потерпають від обстрілів щоночі.

Вантаж зустрічає начальник управління соціального захисту населення Авдіївки Світлана Рубцова. Авдіївка через гібридну війну зазнала збитків щонайменше на 10 мільйонів доларів. Проте багато людей повертаються до власних домівок.

«Є певний порядок розподілу. Захід здійснюється за участю громадськості. Допомогу отримають ветерани другої світової, сім’ї з дітьми з інвалідністю, малозабезпечені сім’ї. Також ми піклуємося про категорію дітей, що отримали поранення чи контузії внаслідок російської агресії», - пояснює пані Світлана.

На зворотному шляху міжнародна делегація завітала на один із нацгвардійських блокпостів, що дислокується поблизу Авдіївки. Отець Іван Михайлишин та капелани ЗС Естонії та Латвії помолилися разом з бійцями за мир та спокій в Україні. У свою чергу Посол висловив слова вдячності гвардійцям та пообіцяв, що жителі Латвії будуть підтримувати Україну й надалі.


Хотите первыми узнавать о главных событиях в Украине - подписывайтесь на наш Telegram-канал

ТОП-новости
Последние новости
все новости
Gambling