Политика

Стратегия интегрированного управления границами принята до 2025 года

24 июля 2019 16:59

Сьогодні, 24 липня, Кабінет Міністрів України схвалив Національну стратегію інтегрованого управління кордонами до 2025 року.

Стратегія містить національно адаптовані кращі європейські практики на основі європейських принципів інтегрованого управління кордонами за 11-ма напрямками та завданнями.

Зокрема, це охорона державного кордону, пропуск через державний кордон осіб, транспортних засобів і вантажів, здійснення запобіжних заходів з протидії транскордонній злочинності. Охорона суверенних прав України в її виключній (морській) економічній зоні. Оперативно-розшукова діяльність та досудове слідство з метою запобігання, виявлення, документування і розслідування транскордонних злочинів, протидії нелегальній міграції, торгівлі людьми тощо. Реалізація та укладення міжнародних договорів у сфері реадмісії та забезпечення взаємодії компетентних органів під час здійснення процедур реадмісії. Облаштування державного кордону, створення суцільної зони спостереження на морській ділянці кордону, впровадження сучасних засобів здійснення контролю, спостереження та інформаційних технологій.

Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України, голова Міжвідомчої робочої групи з питань інтегрованого управління кордонами Іванна Климпуш-Цинцадзе зазначила, що ухвалення Стратегії – черговий крок до того, щоб український кордон був прозорим для всіх служб, чия діяльність пов’язана з його перетином, комфортним і зручним для всіх, хто його перетинає або переміщує товари, і, звичайно, безпечним. Йдеться про повну взаємодію між митницею, прикордонниками, Збройними силами, регіональною і місцевою владою тощо.

Стратегія покликана ефективно імплементувати принципи інтегрованого управління кордонами, проголошені Угодою про асоціацію між Україною та Європейським Союзом. «Робота у цьому напрямі є одним із зобов’язань України в рамках поглибленої секторальної інтеграції України з Євроcоюзом, а саме в секторі юстиції, свободи та безпеки», ‑ підкреслила Віце-прем’єр-міністр, яку цитує прес-служба МВС.

Наступним важливим кроком має стати затвердження Плану заходів з реалізації Стратегії. Проект плану вже створено.

Під час розробки Стратегії були враховані найкращі європейські практики та сучасні підходи у сфері інтегрованого прикордонного менеджменту.

Іванна Климпуш-Цинцадзе подякувала за допомогу, яку різноманітні інституції ЄС надали в процесі роботи Міжвідомчої робочої групи. Зокрема до складу Міжвідомчої робочої групи включено представників провідних профільних організацій: Представництво ЄС в Україні, Консультативна місія ЄС в Україні (КМЄС) та Європейська Агенція прикордонної та берегової охорони (FRONTEX).

Варто зазначити, що 30 січня цього року КМУ прийняв постанову про утворення міжвідомчої робочої групи з питань координації інтегрованого управління кордонами, ініціатором якої була Адміністрація Держприкордонслужби.


Хотите первыми узнавать о главных событиях в Украине - подписывайтесь на наш Telegram-канал

ТОП-новости
Последние новости
все новости
Gambling