Общество

Погибшего в АТО гвардейца увековечили в мурале (фото)

25 августа 2019 19:52

Ідея зберегти пам'ять про Максима Олексюка у незвичний спосіб належить його близьким друзям - подружжю Злоцьких. Ілона й Олександр запропонували виконати портрет загиблого на стіні Будинку культури. Їх підтримали. Вони стали збирати кошти. Розписувала стіну художниця Поліна Каліновська. До речі, вона сама з Криму. Знає, що таке окупація.

Крім портрета гвардійця Олексюка, вирішили написати великими літерами прізвища всіх військових з Козятина й району, чиє життя обірвалося на Донбасі під час цієї затяжної війни, повідомляє прес-служба НГУ.

Боєць загону спеціального призначення полку «Азов» Максим Олексюк загинув 7 червня 2019-го поблизу Новолуганська, що на Світлодарській дузі. У календарі війни цей день значиться, як період перемир’я. Окупанти з російської зброї обстріляли позиції нашого підрозділу. Вогонь вели з гранатометів і артилерії. Ворожий снаряд прилетів в окоп, в якому знаходився наш земляк. Максима Олексюка поховали у Козятині. На той час йому було тільки 23 роки.

– Максим для нас був дуже дорогою людиною, - розповідає Олександр Злоцький.

– Сміливо можу назвати його братом. Дуже надійний і справедливий. Таких, як Максим, нині небагато, - продовжує Ілона Злоцька. – Його загибель стала для нас справжнім шоком. Інколи йду на кладовище і думаю, а чого я туди йду? Не віриться, що Максима нема вже серед нас, не віриться, що йду до його могили.

Жінка каже, що Максима найбільше вражало те, що робиться під час війни тут, у нас. Він не розумів, як так – там війна, там гинуть люди, а тут…

У нього контракт був до лютого наступного року. Але планував продовжити його. Не зміг би залишити побратимів.

Мурал відкрили під час святкування 28-ї річниці Незалежності держави. Разом з жителями міста були присутні побратими з «Азова». Їх можна було упізнати по тому, що тримали прапор свого підрозділу.

Мешканці міста кажуть, тепер і дорослі, й діти частіше згадуватимуть прізвища тих, хто віддав життя за нашу землю.

Нагадаємо, військовослужбовця Національної гвардії України сержанта Максима Олексюка за особисту мужність і самовіддані дії, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, посмертно нагородили орденом «За мужність» третього ступеня. Відповідний Указ підписав Президент України Володимир Зеленський.

Посмертну нагороду сина отримала мати загиблого гвардійця Інна Фоміна. Орден матері героя вручив перший заступник начальника Західного територіального управління Нацгвардії полковник Сергій Скрипнюк.


Хотите первыми узнавать о главных событиях в Украине - подписывайтесь на наш Telegram-канал

ТОП-новости
Последние новости
все новости
Gambling