Политика

На Львовщине военком жалуется на молодежь, 80% которой отказываются с ним встречаться

24 сентября 2019 14:02

1 жовтня в Україні стартує черговий призов на військову строкову службу. Як готуються до призову в районних військових комісаріатах, з якими проблемами стикаються тут, чи хочуть зрештою самі юнаки йти служити до армії або інших військових формувань? Про це та інше дізнавався кореспондент Армія Інформ на базі Золочівського районного військового комісаріату, що на Львівщині.

— Фактично активна підготовча фаза до призову «Осінь-2019» в нас, як і в інших районних комісаріатах, розпочалася 1 вересня. Вже з цього першого осіннього місяця ми викликаємо повістками призовників до військкомату, аби здійснити їх попереднє вивчення. Воно включає в себе як медичний огляд, так і вивчення морально-ділових якостей, рівня освіти, сімейних обставин тощо. Тобто всі необхідні характеристики, за якими ми вже на початок призову будемо мати реальну картину щодо якості і кількості призовного ресурсу, який ми можемо скерувати до лав Збройних Сил України чи інших військових формувань, — розповів районний військовий комісар майор Михайло Саєнко.

Планове завдання цього району на осінній призов у межах весняного і становить близько п’ятдесяти юнаків. Цю кількість потрібно відібрати з понад 600 хлопців, які підлягають призову за віком. Здавалось би, які проблеми можуть виникнути, коли відібрати треба одного трохи більше ніж з десяти! Виявляється не все так просто…

Того дня до військкомату якраз прийшли ті, трохи більше десяти осіб, а якщо бути точним, то у народознавчій світлиці їх зібралося одинадцять. Тут перед медичним оглядом з ними особисто спілкується військовий комісар. Перше запитання традиційне: «Ну, що хлопці, хто хоче служити у війську?!» І, на превеликий жаль, кімнату оповила тиша. Її за кілька секунд порушує голос самого комісара: «Тоді перейдемо по суті…» Беручи по черзі особові справи, майор Михайло Саєнко починає спілкуватися з кожним призовником. Питання традиційні: освіта, сімейний стан, стан здоров’я, наявність підстав, які дають право на відстрочку від призову тощо. Зрештою, з 11 осіб на здоров’я не скаржаться лише двоє. За словами інших: хтось має проблеми з серцем чи головні болі, у когось хворий шлунок чи спина болить. Словом, дев’ять хлопців одразу ж дають зрозуміти, що до війська вони не можуть піти, а точніше не мають бажання.

Як розповідає згодом військовий комісар, фактично за станом здоров’я відсіюється приблизно 10% з тих, хто проходить на медичний огляд. Найбільша проблема під час призову — це ті, кого у військкоматі вважають "ухильниками", хоча прийняти таке рішення має лише суд.

— Неявка до військкомату становить приблизно 80%! І це наша найголовніша біда під час призову. Деякі хлопці просто не бачать себе у війську, інші заробляють гроші за кордоном або у великих українських містах, ще інші — або самі бояться, або їх не пускають і переховують батьки. І аргумент в останньому разі «залізний» — іде війна, — констатує майор Саєнко.

За його словами, оповіщення і навіть доставка до військкоматів призовників покладена на селищні (міські) ради. Та, як правило, їхні функції звужуються до опускання повістки в поштову скриньку чи усного нагадування батькам, що їхній син має з’явитися до військкомату.

— Не хоче брати на себе функцію з розшуку ухильників від військової служби і Національна поліція, яка твердить, що вони не можуть одягнути кайданки на людину, яка не вчинила злочину, або не підозрюється у скоєнні останнього, — додає офіцер.

Нагадаємо, працівники Національної поліції Украіни не мають права примушувати молоду людину та силою доставляти її до військомату. Це можливо лише у випадку, коли заведена карна справа. Завести її можна лише тоді, коли юнак дав добро на проходження медичної комісіі, пройшов її, був визнаний придатним, але відмовився йти до віська.

При цьому, кожен юнак має право не надавати дозволу лікарям у віськоматі на його обстеження. Ця норма прописана у Законі України "Про основи законодавства у галузі охорони здоров'я" - без дозволю людини лікарі не мають права його оглядати та вести бесіди. Тож, без медичної комісії військомат не може встановити ступень придатності. А без цього не може бути заведена карна справа.

Крім того, кожен юнак. який не відчуває у собі сили духу служити, або є пацифістом, має законне право написати відмову від прийняття присяги. Без неї юнаку не мають права давати у руки зброю, залучати до навчань, тощо.


Хотите первыми узнавать о главных событиях в Украине - подписывайтесь на наш Telegram-канал

ТОП-новости
Последние новости
все новости
Gambling