Харьков

Харьковский военком признан судом преступником (документ, видео)

3 октября 2019 06:58

В январе 2019 года в Харькове военнослужащего одного из районных военных комиссариатов задержали по подозрению во взяточничестве.

Об этом сообщало командование "Восток" ВСУ в Facebook.

"Сейчас военнослужащего, обвиняемого в получении неправомерной выгоды в сумме 500 долларов США задержано, возбуждено уголовное дело", - говорится в сообщении.

По данному факту была назначена служебная проверка.

"Если информация о преступлении подтвердится, военнослужащего лишат воинского звания и уволят из рядов Вооруженных Сил Украины и привлекут к ответственности согласно действующему законодательству", - обещали тогда в ВСУ.

Как стало известно Главному из Единого реестра судебных решений, 25 сентября текущего года Дзержинский районный суд признал военкома преступником и взяточником.

В соответствии с приказом Командующего Сухопутных войск Вооруженных Сил Украины №865 от 10 ноября 2015 указанный военком назначен на должность военного комиссара Харьковского объединенного районного военного комиссариата Харьковской области. Подоплека дела и того, как представитель власти в форме ВСУ скатился до преступления, описана в материалах дела:

Незважаючи на обізнаність з вимогами вищевказаного законодавства та обов`язок їх дотримуватися ОСОБА_1 , будучи військовим комісаром Харківського ОРВК Харківської області одержав неправомірну вигоду для себе за пропозицію здійснити вплив на прийняття рішення особою, уповноваженою на виконання функцій держави, за наступних обставин.

Так, у зв`язку із сімейними обставинами, а саме влаштуванням на роботу та зміною місця реєстрації громадянин України ОСОБА_2 звернувся до Центра надання адміністративних послуг м. Харкова для проставлення відмітки в паспорті громадянина України про зміну місця реєстрації, однак останньому було відмовлено у зв`язку з тим, що ОСОБА_2 має додатково надати спеціалісту Центру надання адміністративних послуг посвідчення про приписку до призовної дільниці або посвідчення військовозобов`язаного.

З метою зняття з обліку в Слобідському об`єднаному військовому комісаріаті та взяття на облік до Харківського ОРВК Харківської області, ОСОБА_2 в липні 2018 року, точної дати в ході досудового розслідування не встановлено, звернувся до Слобідського об`єднаного районного військового комісаріату, який знаходиться в одній адміністративній будівлі з Харківським ОРВК Харківської області, а саме за адресою: м. Харків, проспект Московський, 96а, де мав розмову з військовим комісаром Харківського ОРВК Харківської області ОСОБА_1 , який в свою чергу будучи обізнаним з положеннями Закону України «Про військовий обов`язок і військову службу» та Порядком організації та ведення військового обліку призовників і військовозобов`язаних, який затверджений Постановою Кабінету Міністрів України №921 від 7 грудня 2016 року, висунув наступну пропозицію ОСОБА_2 , що він ( ОСОБА_1 ) має змогу вжити заходів пов`язаних з скорішим отриманням ОСОБА_2 , в Слобідському об`єднаному районному військовому комісаріаті військово-облікових документів, які останній має пред`явити до Центру надання адміністративних послуг, зокрема посвідчення про приписку або тимчасового посвідчення військовозобов`язаного та останньому необхідно надати особисто йому ( ОСОБА_1 ) неправомірну вигоду у розмірі 500 (п`ятсот) доларів США.

У ході цієї зустрічі ОСОБА_1 повідомив ОСОБА_2 , що одержавши від нього грошові кошти у сумі 500 доларів США, він здійснить вплив на службових осіб відділення комплектування та тимчасово виконуючого обов`язки військового комісара Слобідського ОРВК м. Харкова, який є прямим начальником усього особового складу військового комісаріату та уповноважений приймати рішення, у формі наказу.

Будучи поставленим в умови за яких відмова від надання неправомірної вигоди зашкодить його законним правам та інтересам ОСОБА_2 погодився на пропозицію ОСОБА_1 .

Водночас, усвідомлюючи протиправність наведених вище вимог ОСОБА_1 , ОСОБА_2 при першій можливості 23.10.2018 року, з метою викриття злочинної діяльності ОСОБА_1 , звернувся до правоохоронних органів із відповідною заявою.

Після чого, ОСОБА_2 , діючи під контролем правоохоронних органів, 21.01.2019 року приблизно о 16 год. 30 хв., на вимогу ОСОБА_1 зустрівся з ним на автомобільній стоянці біля аптеки №2, яка розташовується за адресою: м. Харків, майдан Конституції, 20 де за вказівкою підполковника ОСОБА_1 , близько 16 год. 32 хв., передав останньому неправомірну вигоду у розмірі 500 (п`ятсот) доларів США, що з розрахунку на національну валюту, згідно офіційного курсу гривні до долара США, становить 13990 грн. 41 коп. за пропозицію, висунуту ОСОБА_2 , здійснити вплив на службових осіб відділення комплектування та тимчасово виконуючого обов`язки військового комісара Слобідського ОРВК м. Харкова, який є прямим начальником усього особового складу військового комісаріату та уповноважений приймати рішення, у формі наказу для скорішого оформлення в Слобідському об`єднаному військовому комісаріаті військово-облікових документів та видачу тимчасового посвідчення військовозобов`язаного ОСОБА_2 .

Отже, ОСОБА_1 , будучи військовим комісаром Харківського ОРВК Харківської області, являючись службовою особою, діючи умисно, розуміючи протиправність своїх діянь направлених на власне незаконне збагачення, 21 січня 2019 року приблизно о 16 год. 32 хв., перебуваючи у власному автомобілі Skoda Oktavia A5, державний номерний знак НОМЕР_1 , який розташовувався на автомобільній стоянці біля аптеки №2, за адресою: м. Харків, майдан Конституції, 20, отримав від ОСОБА_2 для себе неправомірну вигоду у вигляді грошових коштів у розмірі 500 (п`ятсот) доларів США, що з розрахунку на національну валюту, згідно офіційного курсу гривні до долара США, становить 13990 грн. 41 коп. за пропозицію, висунуту ОСОБА_2 , здійснити вплив на службових осіб відділення комплектування та тимчасово виконуючого обов`язки військового комісара Слобідського ОРВК м. Харкова, який є прямим начальником усього особового складу військового комісаріату та уповноважений приймати рішення, у формі наказу для скорішого оформлення в Слобідському об`єднаному районному військовому комісаріаті військово-облікових документів, які останній має пред`явити до Центру надання адміністративних послуг, зокрема посвідчення про приписку або тимчасового посвідчення військовозобов`язаного.

Під час досудового розслідування, між прокурором військової прокуратури Харківського гарнізону Гаврилюком Михайлом Леонідовичем, якому на підставі статті 37 Кримінального процесуального кодексу України надані повноваження прокурора у кримінальному провадженні №12018220000001234 від 24.10.2018 року, з одного боку, та обвинуваченим у цьому провадженні ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , з іншого боку, на підставі ст. ст. 468, 469, 472 КПК України в приміщенні службового кабінету №12 військової прокуратури Харківського гарнізону, розташованого за адресою: м. Харків, вул. Клочківська, 228-ж, за участю захисника Салія Дмитра Володимировича (свідоцтво про право на зайняття адвокатською діяльністю №1426) та захисника Салія Володимира Леонідовича (свідоцтво про право на зайняття адвокатською діяльністю №3580), укладена угода про визнання ОСОБА_1 винуватості у вчиненні кримінального правопорушення-злочину, передбаченого частиною 2 статті 369-2 Кримінального кодексу України.

Згідно з угодою обвинувачений ОСОБА_1 беззастережно визнає свою вину у вчиненні кримінального правопорушення-злочину, передбаченого частиною 2 статті 369-2 Кримінального кодексу України під час досудового розслідування і зобов`язується беззастережно визнати свою винуватість в обсязі підозри під час судового провадження.

Сторони угоди погоджуються на призначення покарання ОСОБА_1 за частиною 2 статті 369-2 Кримінального кодексу України у вигляді штрафу в розмірі однієї тисячі п`ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 25500 (двадцять п`ять тисяч п`ятсот) грн. 00 коп.

Розглядаючи питання про затвердження угоди суд виходить з наступного.

Відповідно до статті 468 КПК України, у кримінальному провадженні може бути укладена угода між прокурором та підозрюваним чи обвинуваченим про визнання винуватості.

Згідно з частиною 4 статті 469 КПК України угода про визнання винуватості між прокурором та підозрюваним чи обвинуваченим може бути укладена у провадженні щодо кримінальних проступків, злочинів невеликої чи середньої тяжкості, тяжких злочинів, внаслідок яких шкода завдана лише державним чи суспільним інтересам.

Злочин, у вчиненні якого обвинувачений визнав себе винуватим є злочином середньої тяжкості, проте тяжких наслідків від дій обвинуваченого не настало, отже угода відповідає вимогам закону.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 цілком розуміє положення частин 4 статті 474 КПК України.

Судом встановлено, що укладення угоди сторонами є добровільним, тобто не є наслідком застосування насильства, примусу, погроз або наслідком обіцянок чи дії будь-яких інших обставин, ніж ті, що передбачені в угоді.

Судом встановлено, що умови угоди не суперечать вимогам Кримінального процесуального кодексу та Кримінального кодексу України, інтересам суспільства, а кримінальне провадження свідчить про наявність фактичних підстав для визнання винуватості.

Обвинувачений ОСОБА_1 погоджується на призначення узгодженого покарання.

Виходячи з викладеного суд дійшов висновку про наявність підстав для затвердження угоди про визнання винуватості між прокурором та ОСОБА_1 .

В ході досудового розслідування згідно ухвали Київського районного суду м. Харкова від 24.01.2019 року (справа №640/1228/19, провадження №1-кс/640/1342/19) накладено арешт на вилучене при обшуку 21.01.2019 року автомобілю «Skoda» моделі «Oktavia A5» д.н. НОМЕР_1 , майно належне ОСОБА_2 : грошові кошти в кількості 500 дол. США купюрами по 100 дол. США у кількості 5 одиниць з серією та номером: LF47268525K, LF47268526K, LF47268527K, LF47268528K, LF47268529K; належне ОСОБА_1 : мобільний телефон AGM; тимчасове посвідчення НОМЕР_6 на ім`я ОСОБА_3 ; записна книга в чорній обкладинці; грошові кошти в кількості 800 дол. США купюрами по 100 дол. США у кількості 8 одиниць з серією та номером: FD08028978A, HF24690162F, FF08124880A, KA62485668A, AL27317751B, KB63694223P, HL78621527D, HB68257218R; купюра номіналом 5 гривень - 1 шт., купюра номіналом 20 гривень - 1 шт., купюра номіналом 50 гривень - 1 шт., купюра номіналом 100 гривень - 1 шт., купюра номіналом 200 гривень - 1 шт., загальною сумою 375 грн.; витяг з Державного реєстру речових прав; наказ №15265-ст; завдання на контрольну роботу №13; довідки виклики №401, 976, 409, 984.

Окрім того, відповідно до ухвали Київського районного суду м. Харкова від 18.02.2019 року (справа №640/3662/19, провадження №1-кс/640/2598/19) накладено арешт на автомобіль марки «Skoda» моделі «Oktavia A5» д.н. НОМЕР_1 , 2010 року випуску, який згідно свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу НОМЕР_3 належить ОСОБА_1 , шляхом заборони його відчуження.

Відповідно до вимог частини 4 статті 174 КПК України суд одночасно з ухваленням судового рішення, яким закінчується судовий розгляд, вирішує питання про скасування арешту майна. Суд скасовує арешт майна, зокрема, у випадку виправдання обвинуваченого, закриття кримінального провадження судом, якщо майно не підлягає спеціальній конфіскації, непризначення судом покарання у виді конфіскації майна та/або незастосування спеціальної конфіскації, залишення цивільного позову без розгляду або відмови в цивільному позові.

З огляду на викладене, суд приходить до висновку про можливість скасування арешту майна, оскільки в подальшому застосуванні такого заходу забезпечення кримінального провадження відпала потреба.

Питання щодо витрат, пов`язаних із проведенням експертиз у кримінальному провадженню вирішити на підставі статті 124 КПК України.

Питання про долю речових доказів і документів вирішити на підставі статті 100 КПК України.

Керуючись ст.ст. 373, 374, 475 КПК України суд, -

УХВАЛИВ:

Угоду від 31 березня 2019 року між прокурором військової прокуратури Харківського гарнізону Гаврилюком Михайлом Леонідовичем, якому на підставі статті 37 Кримінального процесуального кодексу України надані повноваження прокурора у кримінальному провадженні №12018220000001234 від 24.10.2018 року, з одного боку, та обвинуваченим у цьому провадженні ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , з іншого боку, про визнання винуватості - затвердити.

Визнати ОСОБА_1 винним у вчиненні кримінального правопорушення-злочину, передбаченого частиною 2 статті 369-2 Кримінального кодексу України та призначити узгоджене покарання у вигляді штрафу в розмірі однієї тисячі п`ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 25500 (двадцять п`ять тисяч п`ятсот) грн. 00 коп.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Харківського НДЕКЦ МВС України (код доходів 24060300, отримувач платежу: УК Слобідсь/мХар Слобідськи/24060300, п/р 31419544020005, код отримувача (ЄДРПОУ) 37999680, банк: Казначейство України, МФО: 89999), вартість проведеної під час досудового слідства судової технічної експертизи документів у розмірі 1144 (одна тисяча сто сорок чотири) грн. 00 коп.

Повернути заставодавцю ОСОБА_4 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 , ІН НОМЕР_4 , паспорт серії НОМЕР_5 , виданий Чугуївським РВ УМВС України в Харківській області 05.05.1996 року) внесену ним на депозитний рахунок Територіального управління Державної судової адміністрації України у Харківській області (код ЄДРПОУ 26281249, отримувач ТУ ДСА України в Харківській області, розрахунковий рахунок 37318098006674, МФО 820172, банк отримувача: Державна казначейська служба України) заставу в розмірі 140960 (сто сорок тисяч дев`ятсот шістдесят) грн. 00 коп., встановлену на підставі ухвали Київського районного суду м. Харкова від 24.01.2019 року по справі №640/1228/19, провадження №1-кс/640/1341/19, та внесену відповідно до квитанції АТ КБ «ПриватБанк» №0.0.1250180875.1 від 24.01.2019 року (відділення №44 Харківського ГРУ).

Скасувати арешт, накладений ухвалою Київського районного суду м. Харкова від 18.02.2019 року (справа №640/3662/19, провадження №1-кс/640/2598/19) на автомобіль марки «Skoda» моделі «Oktavia A5» д.н. НОМЕР_1 , 2010 року випуску, який згідно свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу НОМЕР_3 належить ОСОБА_1 , шляхом заборони його відчуження.

Речові докази, на які ухвалою Київського районного суду м. Харкова від 24.01.2019 року накладено арешт (справа №640/1228/19, провадження №1-кс/640/1342/19), а саме - грошові купюри номіналом 100 доларів США у кількості 5 штук з серією та номером: LF47268525K, LF47268526K, LF47268527K, LF47268528K, LF47268529K, які слідчим СВ ВСП ГУНП в Харківській області старшим лейтенантом поліції Бикановим О. В. здані на зберігання до фінансової установи - ПАТ КБ «Приватбанк» згідно акту прийому-передачі майна на зберігання від 25.06.2019 року - після набрання вироком законної сили - повернути законному власнику ОСОБА_2

Вилучене майно, на яке ухвалою Київського районного суду м. Харкова від 24.01.2019 року накладено арешт (справа №640/1228/19, провадження №1-кс/640/1342/19), а саме - мобільний телефон AGM; тимчасове посвідчення НОМЕР_6 на ім`я ОСОБА_3 ; записна книга в чорній обкладинці; грошові кошти в кількості 800 дол. США купюрами по 100 дол. США у кількості 8 одиниць з серією та номером: FD08028978A, HF24690162F, FF08124880A, KA62485668A, AL27317751B, KB63694223P, HL78621527D, HB68257218R; купюра номіналом 5 гривень - 1 шт., купюра номіналом 20 гривень - 1 шт., купюра номіналом 50 гривень - 1 шт., купюра номіналом 100 гривень - 1 шт., купюра номіналом 200 гривень - 1 шт., загальною сумою 375 грн.; витяг з Державного реєстру речових прав; наказ №15265-ст; завдання на контрольну роботу №13; довідки виклики №401, 976, 409, 984, - після набрання вироком законної сили - повернути законному власнику ОСОБА_1 .

Вирок може бути оскаржений, з підстав, передбачених статтею 394 КПК України до Харківського апеляційного суду через Дзержинський районний суд м. Харкова протягом 30 днів з дня його проголошення.

Копію вироку негайно після його проголошення вручити обвинуваченому та прокурору.

Учасники судового провадження мають право отримати в суді копію вироку суду.

О том, выполнили ли обещание в ВСУ и уволи ли преступника, не известно.

Напомним, еще несколько военкомов Харькова являются фигурантами уголовных дел. Речь идет о сотрудниках военкомата, которые в весенний призыв 2019 года, скорее всего, ради развала ВСУ изнутри, выполнения плана призыва на срочную службу путем превышения служебных полномочий, нарушения прав человека, обмана и запугивания молодых людей предпринимали попытки похищения парней на улицах города.

Как пишут Факты, в начале мая одетые в гражданское сотрудники военкомата Индустриального района «засветились» возле метро «Индустриальная», где отлавливали молодых людей, чей возраст им казался призывным, требовали у них документы и проверяли, не являются ли парни уклонистами. Свои документы военные не показывали.

Через пару дней сотрудники того же военкомата поймали возле железнодорожного вокзала жителя Запорожья, оказавшегося в Харькове проездом, военные заломили парню руки и закинули его в свой автомобиль. У молодого человека отобрали телефон и привезли парня в военкомат Индустриального района, где вместе с другими же такими молодыми людьми насильно удерживали до утра следующего дня, не давая ни есть, ни пить. С утра его, несмотря на наличие отметки об отсрочке в приписном талоне, увезли на сборный пункт, где удерживали несколько дней, обещая отдать под суд за уклонение от службы в армии.

Бороться с бандами военкомов решили активисты, которым в конце концов удалось поймать и задержать «на горячем» одну такую банду военных, которые не только пытались похитить двух молодых людей, братьев, один из которых — врач-интерн — при себе имел «белый билет» (документ об освобождении от воинской службы), но еще избили и грабили одного из них.

— Мы давно отслеживаем такие случаи, — рассказал «ФАКТАМ» харьковчанин Виталий Бойченко, вместе с активистами группы взаимопомощи «Надзор-Харьков» прибывший на место происшествия. — Около трех недель патрулируем по городу, однако такие группы из военкоматов хорошо маскируются, часто меняют места своих засад, и поймать их тяжело. Но 20 июня нам повезло — когда поступило сообщение об очередном таком случае, наш патруль был неподалеку, и мы оперативно подъехали. Как оказалось, люди в гражданском требовали документы у двух братьев, нанесли одному из них телесные повреждения и отобрали телефон. Второму удалось вырваться и вызвать полицию и нас. Позже военный прокурор сказал, что они по этому факту открыли уголовное производство. Мы держим это дело на контроле и постараемся, чтобы оно дошло до суда.

Семеро мужчин в гражданском на нескольких частных автомобилях были блокированы. С сотрудниками полиции они общаться отказались, сославшись на статью 63 Конституции Украины. Активистам же они то рассказывали, что они обычные люди и оказались здесь случайно, то заявляли, что они офицеры, ищут призывников в армию. Применение силы и факт ограбления неизвестные отрицали, несмотря на то, что есть показания пострадавших, свидетелей. Также есть и видео, на котором видно, как они ногами и руками пытаются ударить снимавших их граждан. А отобранный у потерпевшего телефон неожиданно обнаружился под автомобилем неизвестных военных.

Всех семерых доставили в Слободской отдел полиции. Там они заявили, что являются офицерами, сотрудниками военкомата. А не в форме потому, что сейчас у них личное время (у кого-то из них оказался, по их словам, выходной, у кого-то — обеденный перерыв), они ездят по городу на своем личном транспорте. Из райотдела их забрал представитель военной службы правопорядка. Он сообщил, что после того, как у этих офицеров отберут пояснения информация по факту превышения власти будет внесена в Единый реестр досудебных расследований, а также будет проведено служебное расследование действий этих офицеров.

Спикер главка Нацполиции Харьковской области Елена Баранник сообщила «ФАКТАМ», что открыто уголовное производство по факту превышения власти и служебных полномочий сотрудниками военкомата.

Дело банды военкомов забрало себе Государственное бюро расследований. Пока не известно, есть ли по нему уже приговоры.


Хотите первыми узнавать о главных событиях в Украине - подписывайтесь на наш Telegram-канал

ТОП-новости
Последние новости
все новости
Gambling