Общество

В Винницкой области открыли памятник погибшим украинскому и американскому летчикам

16 октября 2019 12:11

Минає рік відтоді, як під час міжнародних навчань «Чисте небо — 2018» сталася авіаційна катастрофа, внаслідок якої загинули двоє висококласних пілотів: українець, заступник командира — начальник авіації Повітряного командування «Схід» полковник Іван Петренко та американець, льотчик 194-ї ескадрильї ВПС національної гвардії Каліфорнції підполковник Сет Нерінг. На місці падіння літака Су-27УБ, яким вони керували, поблизу села Уланів Хмільницького району Вінницької області, відкрито пам’ятник загиблим льотчикам, повідомляє прес-служба МО.

З нагоди відкриття пам’ятника до місця минулорічної катастрофи прибули командувач Повітряних Сил Збройних Сил України генерал-полковник Сергій Дроздов, командувач ВПС національної гвардії Каліфорнії генерал-майор Грегорі Джонс, голова Вінницької обласної державної адміністрації Владислав Скальський, представники духовенства, делегація американських військовослужбовців, генерали та офіцери Командування Повітряних Сил Збройних Сил України, військовослужбовці авіаційних бригад та частин забезпечення, а також мешканці Уланівської територіальної громади.

Звертаючись до рідних та близьких загиблих, командувач Повітряних Сил згадав, якими професіоналами та патріотами своїх країн вони були.

— Полковник Іван Петренко брав участь в антитерористичній операції і серед кращих льотчиків у цих міжнародних навчаннях. Підполковник Сет Нерінг також прилетів на нашу землю і літав над нею як один із кращих пілотів. І тут, над цими полями, в момент катастрофи ці льотчики не думали про себе, вони насамперед рятували життя людей, адже зовсім близько — населений пункт. Вони разом злетіли, разом зробили все від них залежне і разом полетіли у Вічність...

Американський генерал згадав, що рік тому стояв такий самий сонячний осінній день, коли екіпаж у складі українського та американського пілотів вилетів у свій останній політ.

— Я пам’ятаю цих прекрасних льотчиків, — сказав генерал-майор Грегорі Джонс. — Сет із позивним «Джетро» дуже любив літати тут, над українською землею... Я висловлюю свої щирі співчуття сім’ям загиблих, а також передаю слова співчуття від імені командувача національної гвардії штату Каліфорнія генерала Девіда Болдуїна.

Також перед присутніми виступили голова Вінницької ОДА Владислав Скальський та голова Уланівської територіальної громади.
Священнослужителі Православної Церкви України під проводом Митрополита Вінницького та Барського Симеона освятили пам’ятник та помолилися за упокій загиблих героїв.


Хотите первыми узнавать о главных событиях в Украине - подписывайтесь на наш Telegram-канал

ТОП-новости
Последние новости
все новости
Gambling