Політика

Украина передала Турции председательство на Черноморском Форуме

18 Жовтня 2019 10:25

На зустрічі керівників прикордонних та берегових охорон країн Чорного моря Голова Держприкордонслужби України Сергій Дейнеко офіційно передав головування у Форумі турецькій стороні та ініціював створення нової робочої групи. Про це повідомляє прес-служба Держприкордонслужби України.

Нагадаємо, що такий формат співпраці засновано у 2000 році в Туреччині. Кожного року почергово у кожній чорноморській країні відбуваються засідання лідерів Форуму – керівників відомств прикордонної та берегової охорони.

Під час своєї промови Голова Держприкордонслужби Сергій Дейнеко подякував за плідну співпрацю під час головування України у Форумі Чорноморського прикордонного співробітництва.

«Цінним для всіх є те, що за 20-річну історію Форуму у нас склалися добрі, справді дружні стосунки і традиції. Протягом цього року ми робили усе можливе, аби консолідувати спільні зусилля для забезпечення безпеки в акваторії Чорного моря. Зокрема успішно проведено навчання «Чорноморський Яструб 2019», що сприяло зміцненню злагодженості дій під час виникнення нестандартних ситуацій, а також визначено нові напрямки співробітництва країн-учасниць Форуму з метою підтримання стабільності у Чорному морі та своєчасного реагування на виникаючі загрози», - відмітив очільник прикордонного відомства України.

Учасники зустрічі позитивно оцінили головування України у Форумі та висловили подяку за роботу протягом 2018-2019 років.

У ході обговорення відбулася презентація звітів про результати діяльності робочих груп в напрямку вдосконалення обміну інформацією та аналізу оперативної обстановки, розвитку спільної превентивної системи раннього виявлення незаконної діяльності та безпеки мореплавства і навігації у Чорному морі.

Окремо українська сторона офіційно запропонувала створити нову робочу групу «Протидія контрабанді наркотиків та іншим видам незаконної діяльності у Чорному морі» з метою об’єднання зусиль у боротьбі з транскордонною злочинністю, контрабандою та нелегальною міграцією у Чорному морі. Початок її роботи і участь країн далі обговорюватиметься на рівні експертів.

«Враховуючи існуючі виклики та загрози, що стоять перед учасниками Форуму, об’єднуючим фактором має стати спільний пошук нових та модернізація вже діючих форматів співпраці у прикордонній сфері. На сьогодні актуальними і надалі залишаються загрози з контрабанди наркотиків з країн Латинської Америки з використанням морських шляхів, товарів підакцизної групи, нелегальної міграції до країн ЄС, у тому числі із залученням членів екіпажу суден», - сказав Сергій Дейнеко.

Країни-учасники висловили своє бажання розвивати прикордонне співробітництво з метою зміцнення безпеки у Чорноморському регіоні і на завершення Форуму підписали документ про результати зустрічі, до якого також увійшов план заходів на рік.

Підсумкова зустріч експертів Форуму Чорноморського прикордонного співробітництва відбудеться в Туреччині у вересні 2020 року, де готуватимуться напрацювання для наступної Щорічної зустрічі керівників прикордонних/берегових відомств країн Чорного моря.


Хочете першими дізнаватися про головні події в Україні - підписуйтесь на наш Telegram-канал

ТОП-новини
Останні новини
усі новини
Gambling