Політика

Яременко: Россия намерена добиваться снятия с нее санкций, а не решения конфликта в Донбассе по существу

18 Жовтня 2019 14:13

Об этом на своей странице в соцсети сообщил депутат фракции Слуга народа и глава комитета Рады по внешней политике и межпарламентскому сотрудничеству Богдан Яременко:

В ЗМІ і в проросійському політичному сегменті прокотилась хвилька обговорень і здивувань з того приводу, що «слуги народу» доволі активно (агресивно) стартували з «антиросійською риторикою» в міжпарламентських організаціях - парє, ОБСЄ, НАТО.

Лейтмотивів «здивування» два: “вони ж «ватні»!” і «хіба ж так можна під час мирних переговорів?!”

З приводу першого - в дзеркало частіше заглядайте.

З приводу другого.

Так, теоретично, в ході складних переговорів сторони намагаються утримуватися від заяв, дій і поведінки, що загрожує переговорам.

Але ж це лише у разі, коли обидві сторони довіряють намірам одна одної домовитися.

Чи є у нас така впевненість щодо Росії? Чи віримо ми, що Росія готова до переговорів, прагне досягнути домовленості?

Масштабність військових маневрів Росії і військові приготування примушують сумніватися, що ця держава готується до миру.

Аналіз ситуації на лінії розмежування на Донбасі примушує сумніватися, що військове командування Росії наказало своїм військам припинити агресивні дії проти Збройних сил України.

Аналіз поведінки РФ в ПАРЄ, де Росія достатньо прямолінійно намагається протягнути визнання депутатів, обраних на окупованих територіях, примушує сумніватись, що РФ планує хоч якось знизити напругу дипломатичного протистояння з нашою державою.

Публічна і прихована (але не така вже і непомітна) активність РФ в Європі і США, видає справжні наміри російської дипломатії - вдавати поступливість на мирних переговорах з Україною для вирішення питання скасування санкцій. Без вирішення проблеми окупованого Донбасу по суті.

Тому найкраще, що ми можемо зробити у наших намірах таки почати мирний процес, це не понижувати, а посилювати дипломатичний тиск на РФ. Благо, що наші попередники залишили неоране поле можливостей.

Якщо наші міжнародні партнери прагнуть те саме, що і президент Зеленський, - сповнені смислу мирні переговори, то допомогти йому і Україні зараз можна саме активною дипломатією, яка не відкидаючи можливості послаблення санкцій проти Росії за умов виконання нею низки передумов, все ж таки гарантуватиме для РФ посилення тиску і санкцій в разі зриву мирних переговорів з Україною.

Так, пониження градусу дискусії в міжнародних організаціях, як компроміс з українського боку, цілком реалістичне рішення.

Нам нескладно рекомендувати українським делегаціям не вживати термін «збройна агресія РФ проти України» в документах і проектах рішень. Зовсім нескладно. Як зрештою, Росії нескладно повернути Україні усіх полонених, затримані військові судна, виконати рішення міжнародного суду щодо скасування рішення про заборону діяльності Меджлісу та допустити на територію Криму постійну моніторингову місію ОБСЄ.

Ми ж готові до компромісів.


Хочете першими дізнаватися про головні події в Україні - підписуйтесь на наш Telegram-канал

ТОП-новини
Останні новини
усі новини
Gambling