Политика

Рада сняла "неприкасаемость" нардепов

18 декабря 2019 12:27

Сегодня, 18 декабря, во время заседания Верховной Рады нардепы во втором чтении проголосовали за законопроект относительно изменений в Конституцию об отмене депутатской неприкосновенности.

За проект закона 2237 проголосовал 291 народный депутат. Указанный закон должен привести в соответствие к Конституции Украины положения законодательных актов Украины, что обеспечит реализацию отмены депутатской неприкосновенности.

По закону сведения о совершении уголовного нарушения нардепом вносятся в ЕРДР генпрокурором или лицом, исполняющим его обязанности. Кроме этого, ходатайство о разрешении на задержание, избрание меры пресечения, обыск, нарушение тайны переписки, телефонных разговоров, телеграфной и другой корреспонденции, а также о применении других мер должны согласовываться с генпрокурором.

Законом приведено у відповідність до Конституції України положення законодавчих актів України, що забезпечить реалізацію скасування депутатської недоторканності, необхідність чого зумовлена прийняттям 3 вересня 2019 року Верховною Радою України Закону України «Про внесення змін до статті 80 Конституції України щодо недоторканності народних депутатів України» № 27-ІХ.

Законом внесено зміни і доповнення до Кримінального процесуального кодексу України (КПК), якими:

  • встановлено, що вносити до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення народним депутатом України, має право Генеральний прокурор (особа, яка виконує його обов’язки);
  • проводити досудове розслідування стосовно народного депутата мають право слідчі НАБУ та Центрального Апарату ДБР;
  • визначено, що клопотання про дозвіл на затримання, обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою чи домашнього арешту, обшук, порушення таємниці листування, телефонних розмов, телеграфної та іншої кореспонденції, а також про застосування інших заходів, у тому числі негласних слідчих (розшукових) дій, що відповідно до закону обмежують права і свободи народного депутата України, розгляд яких віднесено до повноважень слідчого судді, мають бути погоджені Генеральним прокурором (виконувачем обов’язків Генерального прокурора);
  • передбачено, що розгляд таких клопотань здійснюється слідчим суддею апеляційного суду в межах територіальної юрисдикції якого знаходиться орган досудового розслідування, а в кримінальних провадженнях щодо злочинів, віднесених до підсудності Вищого антикорупційного суду, - слідчим суддею Вищого антикорупційного суду, із можливістю оскарження відповідних ухвал.

Законом встановлено, що про затримання народного депутата обов’язково повідомляється Голова Верховної Ради України.

Законом також внесено зміни до Закону України «Про статус народного депутата України», відповідно до яких народні депутати України не нестимуть юридичної відповідальності за результати голосування або висловлювання у парламенті та його органах, за винятком відповідальності за образу чи наклеп.

Законом також виключено статті 218-221 із Регламенту Верховної Ради України, якими врегульовується порядок внесення та розгляду парламентом подань про надання згоди на притягнення народного депутата України до кримінальної відповідальності, затримання чи арешту.


Хотите первыми узнавать о главных событиях в Украине - подписывайтесь на наш Telegram-канал

ТОП-новости
Последние новости
все новости
Gambling