Общество

В Минобороны рассказали, как доучивают "пиджков"

26 декабря 2019 18:38

В Международном центре миротворчества и безопасности Национальной академии сухопутных войск имени гетмана Петра Сагайдачного подходят завершения курсы подготовки офицеров, призванных в ряды ВСУ на срочную военную службу.

Речь о тех офицеров запаса, когда закончили военные кафедры при гражданских вузах, но не имели практического опыта армейской службы - так называемых "пиджаках".

Около 300 молодых лейтенантов начали полуторагодичный марафон в армии именно на Львовщине, рассказывает информагентсво Минобороны:

Зі слів начальника Центру підвищення кваліфікації НАСВ полковника Валерія Супрігана, під його керівництвом офіцери за призовом тренуються вже майже три місяці. Це допідготовка тих, хто на військових кафедрах навчався за напрямком командирів механізованих підрозділів, офіцерів-артилеристів, військових інженерів чи фахівців морально-психологічного забезпечення. Заняття проводять інструктори 184-го Навчального центру, МЦМБ і Національної академії сухопутних військ, які мають бойовий досвід. Слід зазначити, що дві третини курсу – це саме практичні заняття.

– Лейтенант, який випускається у війська після навчання у військовому ВНЗ, більше підготовлений і теоретично, і практично, – зазначає полковник Валерій Супріган. – Ті, хто прийшли після військової кафедри, отримали базові знання. Наше завдання підготувати їх до якісного практичного виконання обов’язків на штатних посадах, які вони обіймуть після призначення у військові частини.

Слід додати, що молодші лейтенанти «за призовом» проходитимуть службу в пунктах постійної дислокації військових підрозділів. Так само, як і солдати-строковики, їх в жодному разі не скеровуватимуть до району ведення бойових дій. Утім, це вже дорослі й самодостатні люди. І тому, після пів року служби на штатній офіцерській посаді, у них є можливість укласти контракт із ЗСУ і продовжити кар’єру у війську вже на професійній основі. Звісно, цей крок можливий лише за бажанням та згодою як лейтенанта-призовника, так і командування частини.

Зазначу, що навчають молодших лейтенантів інтенсивно. Перепоною для проведення занять у полі не стають погодні умови чи настання сутінків. До прикладу, в цей день в усіх слухачів тривало спільне завдання – виконати групову вправу, розраховану на 10 годин перебування в полі. Та ще й під грудневим пронизливим дощем. У рамках виконання вправи учасники курсу підвищення кваліфікації мали практично здійснити управління підрозділами під час розташування на місці, здійсненні маршу й веденні оборонного і наступального бою вдень та вночі.

Кожен із офіцерів-призовників міг проявити лідерські якості в управлінні підлеглими, показати психологічну стійкість і фізичну витривалість.

Навчальні підрозділи відпрацювали елементи виходу взводу на бойові позиції, розташування й маскування техніки і особового складу на тимчасових позиціях, марш на техніці в район розгортання, дії з контролю натовпу та облаштування тимчасового КПП. І це лише основні завдання. Бо у процесі їх виконання надходили раптові ввідні від інструкторів.

Полковник Валерій Супріган зазначає: серед молодших лейтенантів, які навчаються на курсах, досить багато неординарних особистостей. Зокрема, люди, які мали престижну роботу й могли б ігнорувати військкоматівські повістки. Є також троє хлопців, які вже встигли повоювати на початку АТО на Донбасі у лавах добровольчих підрозділів.


Хотите первыми узнавать о главных событиях в Украине - подписывайтесь на наш Telegram-канал

ТОП-новости
Последние новости
все новости
Gambling