Новини

В Минобороны рассказали об очковтирательстве при строительстве казарм во времена Порошенко

13 Січня 2020 16:55

В Министерстве обороны Украины продолжается проверка строительства объектов жилищно-казарменного фонда в течение 2017 - 2019 годов на наличие фактов коррупционных и других нарушений, а также ненадлежащего исполнения служебных обязанностей должностными лицами, привлеченными к этой работе.

Так, в указанный период планировалось построить и ввести в эксплуатацию 184 казармы улучшенной планировки, из которых: в 2018 году - 91 и в 2019 году - 93 объекта.

Однако, по имеющейся на конец прошлого года информации, было построено и введено в эксплуатацию 82 казармы. Таким образом, 102 объекта - недостроенные.

Об этом пишет сайт Минобороны Украины:

Проведений попередній аналіз дає підстави стверджувати, що під час будівництва згаданих житлових комплексів могли мати місце різні корупційні схеми та зловживання з боку посадових осіб, у тому числі у сфері публічних закупівель.

Йдеться, зокрема, про порушення законодавства в частині щодо незаконного визначення переможцями торгів організацій, чиї цінові пропозиції не відповідали вимогам та мали бути відхилені. Також мали місце випадки штучного створення передумов до укладання договорів з підрядними організаціями, які не були достатньо забезпечені технікою та персоналом, а відтак взагалі не мали можливості здійснювати будівництво.

Окрім того, встановлено факти необґрунтованого збільшення очікуваної вартості закупівель та будівництва, безпідставного розірвання договорів (або ж не прийняття рішень щодо припинення їх дії), перенесення строків виконання робіт на 2019 та 2020 роки, що своєю чергою призвело до збільшення вартості виконаних будівельних робіт.

Протягом 2017 – 2019 років вартість однієї казарми неодноразово і необґрунтовано збільшувалась та станом на теперішній час вдвічі перевищує первинну встановлену вартість одного такого об’єкту будівництва.

При цьому з укладених у 2018 – 2019 роках 230 договорів станом на кінець грудня 2019 року було розірвано 77. У більшості випадків відносини припинялися через неналежне виконанням підрядниками взятих на себе зобов’язань.

Матеріали попередньої перевірки дають підстави зробити висновок, що низкою посадових осіб вчинялись протиправні дії з метою отримання з Державного бюджету України коштів у розмірах, які не відповідали фактичним потребам на будівництво. В подальшому ці кошти перераховувались на рахунки підрядних організацій у вигляді сплати за роботи, які не виконувались чи виконувались не в повному обсязі. При цьому відповідальні посадові особи мали підтверджену інформацію про неспроможність виконавцями робіт належно виконати умови договорів.

У таких діях вбачається наявність ознак кримінального правопорушення, передбаченого ст. 191 Кримінального Кодексу України “Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становище”.

За багатьма об’єктами вже тривають досудові розслідування. З аналізу відомостей, які зазначені у витягах з ЄРДР про вчинення кримінальних правопорушень вбачається, що основними порушеннями є: укладення договорів за завищеними цінами, службове підроблення офіційних документів (актів прийому робіт), проведення процедур публічних закупівель із порушенням чинного законодавства у сфері господарської діяльності, а також розтрата державного майна та заволодіння грошовими коштами шляхом зловживання службовим становищем.

З метою з’ясовування обставин, встановлення загальної суми завданих державі збитків та виявлення винних осіб, наразі перевірка усіх згаданих фактів триває.


Хочете першими дізнаватися про головні події в Україні - підписуйтесь на наш Telegram-канал

ТОП-новини
Останні новини
усі новини
Gambling