Общество

Польская интеллигенция возмущена осквернением украинских могил

26 января 2020 12:00

В обращении польской интеллигенции к министру культуры и национального наследия Польши Петру Глинському, в частности, речь идет о «возмущении и решительном протесте против осквернения украинских могил на территории Польши».

Автора письма, передает Польское Радио, призывают министра к «осуждению этих варварских действий, которые угрожают общечеловеческим ценностям, особенно тем, которые лежат в основе европейской цивилизации, к которой веками принадлежит Польская Республика».

13 січня 2020 Об'єднання українців у Польщі поінформувало Міністерство культури і національної спадщини, Комісію національних та етнічних меншин Сейму Республіки Польща, а також Інститут національної пам’яті про черговий акт осквернення та руйнування української могили - цього разу в колишньому селі Монастир, розташованому в ґміні Горинець у Підкарпатському воєводстві.

«Надгробний пам'ятник у Монастирі вперше був осквернений та зруйнований у 2015 році. У січні цього року таблиця з іменами полеглих знову була розбита на ще дрібніші частини, та разом із порізаними на шматки традиційними українськими рушниками викинута в яму, яка залишилася на території старого греко-католицького монастиря. Починаючи з 2014 року, у Польщі було осквернено - нерідко багаторазово - вісім українських могил, хрестів та пам’ятників. Однак ані центральна влада Республіки Польща, ані будь-які інші органи, до компетенції яких належить охорона кладовищ та місць пам’яті, не розпочали жодних дій, щоб запобігти варварським вчинкам і виправити заподіяне зло, незважаючи на наявність матеріальних доказів - включаючи чисельні відеозаписи злочинних вчинків, оприлюднених в мережі інтернет. В жодному з цих випадків винних не було знайдено та нікого не було притягнуто до відповідальності. Більше того, жоден із цих актів варварства не був публічно засуджений державними установами!», - йдеться у зверненні.

Наприкінці листа його автори закликають «Міністерство культури та національної спадщини та Інститут національної пам’яті публічно засудити акти знищення та осквернення українських могил та пам’ятників у польській державі».


Хотите первыми узнавать о главных событиях в Украине - подписывайтесь на наш Telegram-канал

ТОП-новости
Последние новости
все новости
Gambling