Общество

В итальянском парламенте презентовали фильм о Маркиве

16 февраля 2020 12:00

В Риме, в стенах итальянского парламента, 14 февраля презентовали документальный проект «Неправильное место» (The wrong place) о деле военнослужащего Национальной гвардии Украины Виталии Маркиве и гибели двух иностранных журналистов на Донбассе 2014 года.

Над фільмом протягом восьми місяців працює група трьох незалежних італійських репортерів та української журналістки hromadske.ua Ольги Токарюк.

Вони приступили до роботи влітку минулого року, коли у липні в Павії оголосили вирок, 24 роки ув’язнення, бійцю Нацгвардії Віталію Марківу, визнавши його винним у вбивстві біля Слов'янська італійця Андреа Роккеллі та росіянина Андрія Миронова.

«Ми взяли до рук матеріали обвинувачення і хотіли перевірити, чи дійсно розвиток подій 24 травня 2014 року був таким, як його представили під час процесу», – сказав режисер стрічки, італійський журналіст із досвідом роботи у воєнних зонах Крістіано Тінацці.

Знімальна група фактично провела своє розслідування трагічного інциденту за участю безпосередніх очевидців події, яких не шукали італійські слідчі, і яких, відповідно, не слухали як свідків на суді. Так, журналістам вдалося поспілкуватися з таксистом, який того дня супроводжував репортерів, та з молодим чоловіком, який тоді випадково опинився біля іноземців.

До фільму залучили також фахових військових експертів, які дають технічні характеристики зброї та стверджують, що з місця перебування Марківа і за допомогою його автомата АК74 фізично не можна було бачити людей на відстані понад півтора кілометри і ця зброя не мала оптичного збільшувача.

Провівши детальний картографічний аналіз місцевості, що зайняло понад 100 годин роботи, фахівці підсумували, що з гори Карачун (місця дислокації українських сил) взагалі не було чіткої видимості на відстані, де загинули двоє іноземців. Демонстровані у фільмі матеріали свідчать, що нацгвардієць Віталій Марків не міг бути причетним до загибелі Роккелі і Миронова.


Хотите первыми узнавать о главных событиях в Украине - подписывайтесь на наш Telegram-канал

ТОП-новости
Последние новости
все новости
Gambling