Политика

В Генштабе хотят призывать резервистов на службу до 6 месяцев

21 мая 2020 06:58

Информация о том, что на днях в Генеральном штабе ВСУ по инициативе Советов резервистов состоялось совещание по вопросам внесения изменений в законодательство о прохождении службы в военном резерве появилась в СМИ на прошлой неделе, но не заинтересовала СМИ Украины. Между тем получила широкую и неоднозначную огласку среди самих резервистов.

Как отмечает информагентство Минобороны, судя по обсуждению этого события в социальных сетях, не все однозначно поняли суть изменений.

Чтобы получить подробные разъяснения, АрмияИнформ обратилась к заместителю председателя Совета резервистов ВСУ Мирославу Гаю.

Приводим текст материала информагентства Минобороны в том виде, в котором он был подан читателям:

− Наша мета − у разі загострення ситуації надати можливість Верховному Головнокомандувачу, без голосування у Верховній Раді, а виключно за своїм наказом доукомплектувати військові частини резервістами на термін до 6 місяців для відбиття раптової агресії. Ми пропонуємо, щоб під час дії особливого періоду, у випадку коли резервістів призвуть на військову службу, на них поширювався весь комплекс соціальних гарантій, який сьогодні мають мобілізовані та звичайні військовослужбовці. Тобто, щоб цей резервіст зміг отримувати таку ж саму зарплатню, як військовий, міг користуватись соціальним пакетом військового, але, звичайно ж, після його призову, – заявив Мирослав Гай.

За його словами, у першу чергу мова йде про резервістів, які підписали контракти з ЗСУ.

− Агресор має бачити, що ми готові виставити для відбиття загрози певну кількість людей або доукомплектувати військові частини, щоб вони змогли допомогти підрозділам, які відбивають агресію на Сході України, «закрити» інші напрямки. Уявіть собі, завтра оперативні дані розвідки покажуть, що є певні загрози. Щоб не витрачати час на проведення мобілізації, оголошення воєнного стану, а швидко відреагувати, і пропонується цей новий вид військової служби (служби за призовом осіб із числа резервістів в особливий період на термін до 6 місяців. – Ред.), − підкреслив заступник голови Ради резервістів.

Повний пакет соціальних пільг для резервістів, призваних на військову службу

− Ми хочемо, щоб резервіст у разі такого призову на військову службу був захищений. Якщо він є найманим працівником, щоб за ним зберігалося місце роботи з гарантованими виплатами від держави, як це робилося під час мобілізації. Передбачається також запровадження деяких податкових пільг для самозайнятих осіб та фізичних осіб – підприємців у разі призову їх на військову службу (за призовом осіб з числа резервістів в особливий період. – Ред.). Якщо цей ФОП є свідомим, готовим піти на захист Батьківщини, то держава має його захищати. Бо в людини може бути кредит, ФОП щомісяця має сплачувати податки. А ми пропонуємо зробити цим людям податкові пільги на період, коли вони допомагають державі, – зазначив Мирослав Гай.

Він додав, що в разі ухвалення пропонованих змін держава зможе призвати цих людей швидко та забезпечити їх повним пакетом соціальних пільг, які є у військовослужбовців.

Грошове забезпечення резервіст отримуватиме, якщо його призвали на військову службу, як і звичайний військовослужбовець, а не 2-3 тисячі гривень, як нині під час зборів.

Також деякі норми, які є на сьогодні у законодавстві, пропонується осучаснити – підвищити відповідальність резервіста. Тому що наразі ця відповідальність недієва. Наприклад, штраф за втрату військового квитка становить 17 гривень, а нині його закупівельна ціна значно вища.


Хотите первыми узнавать о главных событиях в Украине - подписывайтесь на наш Telegram-канал

ТОП-новости
Последние новости
все новости
Gambling