Новини

Количество смертей от коронавируса. В прогнозах ошиблись?

2 Червня 2020 07:58

Многие экстремальные прогнозы были сделаны, исходя из предположения, что не будет вводиться карантин.

Об этом в своей авторской колонке на НВ рассуждает Роман Шеремета - профессор экономики университета Кейс Вестерн Резерв, США.

***

Ми поступово виходимо з карантину, і я бачу як дехто каже: «Зрада, мільйони не померли від коронавірусу». Інші кажуть: «Зрада, лікарні не були переповненими». А ще інші кажуть: «Зрада, карантин скасовують, а кількість нових смертних випадків зменшується». І список продовжується.

1. По-перше, дозвольте сказати вам, що я не хотів би мати роботу прогнозувати кількість смертей від нової нікому незнаної хвороби або вибирати між тим, скільки людей помре, чи як сильно впаде економіка. Але багатьом людям (включаючи деяким моїм друзям) доводиться робити саме це, працюючи безсонні ночі, щоб боротися з цією пандемією.

2. По-друге, ще на початку карантину в березні, середній прогноз дослідників був такий, що кількість людей, які помруть в США до кінця року від COVID-19, складе приблизно 195 000. Найбільш екстремальні моделі передбачали понад мільйон випадків, але середній прогноз становив 195 000.

3. По-третє, багато екстремальних прогнозів було зроблено, виходячи з припущення, що не буде вводитися карантин. Але карантин все-таки ввели як в США, так і в більш ніж 170 інших країнах.

4. По-четверте, в США уже понад 100 000 смертей, а до кінця 2020 року ще дуже довго.

5. І останнє, науковці прогнозували, що пік пандемії в США буде у квітні, а фактичне рішення про зняття карантину було зроблене тоді, коли поширення вірусу сповільнилося. Отже, замість того, щоб казати: «Зрада, карантин скасовують, а кількість нових смертних випадків зменшується», можливо те, що науковці все ж таки правильно оцінили пік пандемії, і уряд зняв карантин саме в потрібний час. Тому те, що кількість нових смертних випадків зменшується є досить закономірно.

На жаль, битва з COVID-19 ще не закінчена, але я вдячний, що не живу в часи СРСР, де уряд повністю ігнорував попередження науковців і тим самим поставив під загрозу мільйони життів під час Чорнобильської катастрофи.


Хочете першими дізнаватися про головні події в Україні - підписуйтесь на наш Telegram-канал

ТОП-новини
Останні новини
усі новини
Gambling