Политика

Убийство Гандзюк: суд арестовал Мангера

19 июня 2020 08:08

Печерский районный суд Киева отправил под стражу главу Херсонского облсовета Владислава Мангера, подозреваемого в организации нападения на херсонскую активистку и чиновницу Екатерину Гандзюк. Меру пресечения начали избирать в прошлую пятницу, 12 июня.

Об этом сообщают "Ґрати".

Судья Печерского райсуда Киева Татьяна Ильева арестовала Мангера до 28 июля без права внесения залога.

Прокуратура ходатайствовала об аресте Мангера из-за угроз свидетелям по делу, которые последовали после того, как стороны ознакомились с материалами дела по окончанию следствия. Прокуратура считает, что к угрозам причастен Мангер, поэтому попросила изменить меру пресечения на безальтернативный арест.

Защита отрицала, что Мангер оказывал давление на свидетелей. Адвокаты также приобщили к рассмотрению материалы, которые должны были доказать невиновность их подзащитного.

Отметим, что до сегодняшнего дня Мангер находился под мерой пресечения в виде залога. В феврале 2019 года, после того, как ему объявили подозрение в умышленном убийстве (часть 2 статьи 115 УК), он вышел под залог, заплатив 2 млн 497 тысяч гривен. Позже ему переквалифицировали подозрение на нанесение тяжких телесных повреждений (часть 2 статьи 121 УК) и уменьшили сумму залога до 1 млн 152 тысячи гривен.

Офис Генерального прокурора:

Ухвалою слідчого судді Печерського районного суду м. Києва 19 червня 2020 року задоволено клопотання прокурорів Офісу Генерального прокурора про зміну запобіжного заходу голові Херсонської обласної ради, який обґрунтовано підозрюється в замовленні та організації нападу на Катерину Гандзюк. Підозрюваного взято під варту до 28 липня 2020 року без можливості внесення застави.

Понад рік високопосадовець перебував під заставою у 1 млн 152 тис грн, однак прокурори прийняли рішення про звернення до суду з клопотанням про зміну йому запобіжного заходу у зв’язку із новими обставинами. Через викривальні покази щодо підозрюваних, окремим свідкам та членам їх сімей почали надходити погрози фізичною розправою, зокрема, шляхом телефонних дзвінків, листів та повідомлень у месенджерах.

Ці факти були документально підтверджені та обґрунтовано свідчили про наявність ризиків, передбачених п. п. 3, 5 ч. 1 ст. 177 Кримінального процесуального кодексу України.

З метою запобігти спробам підозрюваного голови облради переховуватися від органів досудового розслідування, незаконно впливати на свідків для уникнення кримінальної відповідальності, вчинити інше кримінальне правопорушення, прокурори ще 11 червня 2020 року звернулися до Печерського районного суду м. Києва з клопотанням застосувати до особи запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без визначення розміру застави.

Щоб спонукати підозрюваного високопосадовця з’явитися у судове засідання, прокурори були змушені клопотати у суді про його примусовий привід, а у подальшому – затримання з метою приводу.

На виконання ухвали слідчого судді 16 червня 2020 року співробітниками Служби безпеки України підозрюваного було затримано та доставлено у м. Київ до Печерського районного суду.

Нагадаємо, 27 квітня 2020 року Офісом Генерального прокурора завершено досудове розслідування за підозрою голови Херсонської обласної ради та його співучасника, екстрадованого в Україну з Болгарії громадянина, в замовленні нападу на активістку 31 липня 2018 року у місті Херсоні. Підозрюваним в організації вчинення за попередньою змовою групою осіб умисного тяжкого тілесного ушкодження у спосіб, що має характер особливого мучення та спричинило смерть потерпілої(ч. 3 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 121 КК України), було надано доступ до матеріалів досудового розслідування та розпочато процедуру ознайомлення з ними.

Щодо іншого підозрюваного Печерським районним судом м. Києва 25 травня 2020 року задоволено клопотання прокурорів про продовження строку тримання під вартою до 1 липня 2020 року.


Хотите первыми узнавать о главных событиях в Украине - подписывайтесь на наш Telegram-канал

ТОП-новости
Последние новости
все новости
Gambling