Харьков

У омбудсмена показали, в каких ужасных условиях находятся люди в Харьковском СИЗО (фото)

17 июля 2020 10:27

В рамках реализации национального превентивного механизма работники Секретариата Уполномоченного Верховной Рады Украины по правам человека совместно с представителем общественной организации «Харьковская правозащитная группа» Николаем Соболем и общественным монитором Анной Красноперовой осуществили мониторинговый визит в государственное учреждение «Харьковский следственный изолятор» и медицинскоую часть №27 филиала ГУ «Центр охраны здоровья ДКВС Украины» в Харьковской и Луганской областях.

Во время осмотра помещений и камер члены мониторинговой группы получили жалобы осужденных и лиц, взятых под стражу, в отношении ненадлежащих условий содержания, низкого качества пищи, а также относительно жестокого обращения с одним из находящихся в СИЗО.

Об этом рассказывает сайт украинского омбудсмена.

Приводим полный текст в оригинале с фото.

***

Встановлено, що окремі режимні корпуси установи, які було збудовано близько 200 років тому, законсервовані через аварійний стан. Через тимчасове припинення курсування планових залізничних, автомобільних варт та особливих варт у спеціальних вагонах та автомобілях у зв’язку з погіршенням епідемічної ситуації, більшість відвіданих камер установи були переповнені. Зокрема, в окремих камерах понаднормово утримувались 4 і більше осіб, внаслідок чого не тільки порушуються вимоги щодо норми житлової площі на одну особу, але й право на приватність та гідні умови тримання.

У день візиту в Харківському СІЗО перебували 50 засуджених, які в порушення вимог статті 87 Кримінально-виконавчого кодексу України не були направлені для подальшого відбування покарання до установ ДКВС України.

Через відсутність бюджетного фінансування поточний та капітальний ремонт камер та господарських приміщень проводиться вкрай повільно, виключно шляхом благодійної допомоги та коштів, які надало місто. Більшість камер вкриті грибком та пліснявою. Чимало в’язнів скаржилися на неналежні комунально-побутові та санітарно-гігієнічні умови (відсутність зливних бачків, зношеність матраців, подушок і ковдр, обмежений доступ до питної води, наявність в камерах тарганів та клопів).

В одному з режимних корпусів членами моніторингової групи було виявлено три камерні приміщення площею до 1 м. кв., не передбаченні чинним кримінально-виконавчим законодавством та нормативними документами Міністерства юстиції України, у яких в’язні можуть лише стояти. З пояснень персоналу установи, в ці приміщення тимчасово поміщають осіб, які схильні до нападу або в’язні, які проявляють агресію. Навіть нетривале утримання в таких камерах може розцінюватися як жорстоке поводження із в’язнями.

Частина прогулянкових двориків знаходяться в аварійному стані та потребує негайного ремонту та обладнання гімнастичними брусами та перекладиною.

Членами моніторингової групи відзначено низький рівень динамічної безпеки. Зокрема, під час спілкування з утримуваними встановлено, що в’язні здебільшого не довіряють адміністрації та персоналу установи, бояться відправляти скарги та виказувати нарікання на умови утримання через страх бути покараними. Зокрема, зафіксовано зростання кількості застосованих до слідчо-заарештованих покарань у виді поміщення в карцер та значну кількість фактів застосування персоналом установи фізичної сили та спеціальних засобів. Зокрема, за шість місяців 2020 крайні заходи дисциплінарного впливу були застосовані до 374 осіб. Це один з найбільших показників по Україні.

В установі запроваджено експериментальний проект з надання платної послуги з поліпшеними побутовими умовами тримання особам, узятим під варту. При цьому така послуга може бути надана лише ув’язненим чоловікам, що свідчить про дискримінаційний характер стосовно інших категорій утримуваних осіб в слідчому ізоляторі, а саме жінок та неповнолітніх. При цьому інформація про платні камери до загальної маси в'язнів не доведена.

На час візиту у крамниці, яка працює в СІЗО як стіл замовлень, відсутні канцелярські товари (конверти тощо). При цьому багато в'язнів нарікали на відсутність конвертів, що перешкоджає реалізації їхнього права на звернення. Також встановлено, що ув’язнені не завжди своєчасно дізнаються про відправлення їхньої кореспонденції, відповідні талони долучаються до особових справ із запізненням.

В установі виявлено випадки порушення права на професійну правничу допомогу. Інформація про регіональні центри надання вторинної правової допомоги розміщена у коридорі, де в’язні не мають змоги з нею ознайомитись.

Під час моніторингового візиту було встановлено порушення права в’язнів на охорону здоров’я та медичну допомогу. Зокрема, через значний некомплект медичної частини, багато в'язнів скаржились на тривале очікування можливості потрапити на прийом до лікаря. Окремі в’язні нарікали на неможливість отримати лікування через відсутність коштів на лікування.

Один із в’язнів поскаржився на неправомірне застосування до нього фізичної сили та погрози фізичного та сексуального насилля з боку одного із працівників установи. Інформація про зазначену подію буде направлена до Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого в місті Полтаві. Також виявлено випадок неналежного обліку отриманих в’язнями тілесних ушкоджень. Зокрема, засуджений отримав опіки II ступеню під час роздачі їжі. Попри це інформація про цю подію ніде не була зафіксована.

Разом з тим, під час візиту частина скарг, які надійшли від утримуваних, не знайшли свого підтвердження.

Членами моніторингової групи виявлено порушення вимог плану протиепідемічних заходів щодо запобігання занесенню і поширенню в установах виконання покарань та слідчих ізоляторах ДКВС України гострої респіраторної хвороби, спричиненої коронавірусом, на 2020 рік. Зокрема, персонал установи не завжди дотримується маскового режиму та не користується гумовими рукавичками.

За результатом моніторингового візиту до вказаної установи, Міністерства юстиції України та інших органів влади буде спрямовано відповідний звіт із зазначенням виявлених порушень прав в’язнів та наданням рекомендацій щодо їх усунення.


Хотите первыми узнавать о главных событиях в Украине - подписывайтесь на наш Telegram-канал

ТОП-новости
Последние новости
все новости
Gambling