Лонгриды

В Италии назначена дата апелляции по делу Маркива

24 июля 2020 13:39

Апелляционный процесс по делу нацгвардейца Виталия Маркива в Италии начнется 29 сентября. Как пишет "Европейская правда", об этом сообщила журналистка Ольга Токарюк, освещающая дело Маркива.

По информации из собственных источников журналистки, предварительно планируется два заседания, 29 сентября и 1 октября. Рассматривать дело будет апелляционный суд присяжных Милана.

В прошлом году суд итальянского города Павия признал виновным Виталия Маркива по обвинению в причастности к убийству итальянского фотографа Андреа Рокелли на Донбассе в 2014 году. Его приговорили к 24 годам лишения свободы.

Обжалование приговора ожидался прошлой весной, но из-за пандемии коронавируса его отложили на осень.

По данным "Радио Свобода", защита выступила за открытый режим заседаний с присутствием подсудимого в зале. Если другие стороны процесса выразят желание о дистанционном участии в заседаниях, суд может удовлетворить их просьбу.

В ходатайстве защита просит окончательно и безоговорочно оправдать Виталия Маркива из-за отсутствия доказательств.

В отличие от годового суда в Павии (18 заседаний), процесс в Милане будет значительно короче. Согласно судебной процедуре, состоится выступление представителя суда об общем состоянии и содержание дела, доклад генерального прокурора и гражданских истцов и выступление стороны защиты.

Ожидается максимум три заседания, если суд не включит в процесс новые элементы дела, которые уже предоставила и еще должна приложить, в частности, сторона защиты украинского солдата. При таком развитии ситуации, вердикт можно ожидать уже в октябре.

В случае привлечения новых материалов или проведения дополнительного расследования или технических экспертиз, апелляционный процесс затянется.

Сейчас Виталий Маркив находится в тюрьме строгого режима близ Милана.

Розгляд оскарження вироку очікували минулої весни, але через пандемічну кризу його відклали на осінь. Засідання суду в другій інстанції будуть відбуватися в апеляційному суді присяжних Мілана. Захист виступив за відкритий режим засідань з присутністю підсудного в залі. Якщо інші сторони процесу висловлять бажання про дистанційну участь у засіданнях, суд може задовольнити їхнє прохання.

У клопотанні захист просить остаточно і беззастережно виправдати Віталія Марківа через відсутність доказів його причетності до трагічного інциденту, що стався 24 травня 2014 року на Донеччині неподалік Слов’янська. У тексті апеляції адвокати оскаржують усі висновки присяжних Павії, зокрема:

  • не було встановлено типу зброї, від якої загинули двоє іноземців на окупованій тоді російськими бойовиками території (загинули внаслідок мінометних пострілів, вирішив суд у Павії – ред.);
  • не доведено, що смертельні постріли влучили саме з боку Збройних сил України (був перехресний вогонь, каже захист – ред.);
  • протест щодо використання недостовірних документів з російських пропагандистських ресурсів;
  • протест щодо відмови суду й слідчих провести розслідування на місці трагедії і поновлене прохання детально розслідувати факт;
  • протест щодо відмови італійських слідчих співпрацювати з українськими колегами;
  • прохання про здійснення балістичного експерименту, який би підтвердив фізичну неможливість бійця Марківа бачити і розпізнати журналістів зі своєї бойової позиції на горі Карачун.

На відміну від річного суду у Павії (18 засідань), процес у Мілані буде значно коротшим у часі. Згідно з судовою процедурою, відбудеться виступ представника суду про загальний стан і зміст справи, доповідь генерального прокурора й цивільних позивачів та виступ сторони захисту. Очікують максимум три засідання, якщо суд не впровадить до процесу нових елементів справи, які вже надала і ще має додати, зокрема, сторона захисту українського солдата. За такого розвитку ситуації, вердикт можна очікувати вже у жовтні. У разі залучення нових матеріалів або проведення дадаткового розслідування чи технічних експертиз, апеляційний процес затягнеться.

Сторона звинувачення і цивільні позивачі через провідні ЗМІ Італії продовжують наполягати на «справедливому рішенні» суду першої інстанції, який, на їхнє переконання, «порушив презумпцію безкарності щодо убивства журналістів на війні».

30-річний старший сержант Національної гвардії України Віталій Марків відбуває покарання у тюрмі біля Мілана після того, як у липні минулого року суд першої інстанції засудив його до 24 років неволі. Він перебуває під вартою від дня арешту в Болоньї 30 червня 2017. Солдата, який, окрім українського, має й італійське громадянство, суд назвав причетним до умисного вбивства двох іноземних громадян на війні біля Слов’янська 24 травня 2014 року.

За свідченнями українських військових, Віталій Марків не причетний до загибелі італійського репортера Андреа Рокеллі 24 травня 2014 року. У гвардійському підрозділі тоді не було важкої зброї, а саме мінометів, вогнем яких могло бути вбито потерпілого іноземного фотографа, а сам він перебував на позиціях бойовиків проросійських незаконних збройних формувань і умисно наражав себе на небезпеку, попри офіційні рекомендації посольства Італії не їхати у зону бойових дій.

Як раніше заявляв міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, українська сторона робить усе можливе аби наш солдат був на волі.

«Справа Віталія Марківа про вбивство італійського журналіста повністю сфабрикована російськими спецслужбами та реалізовується на території Італії. Ми впевнені, що питання про звільнення нашого гвардійця ми винесли на найвищий державний рівень. У лютому президент України провів перемовини з італійським президентом, прем’єром та Папою Римським. Зараз ми очікуємо закінчення карантину, щоб можна було оголосити засідання апеляційного суду. Ми впевнені, що тут у нас гарні позиції. Також продовжимо дипломатичні зусилля на рівні глав держав», - сказав Арсен Аваков.

В травні 2020 року група експертів Київського науково-дослідного інституту судових експертиз та Київського політехнічного інституту провела у Слов’янську слідчий експеримент в кримінальному провадженні Нацполіції про обставини загибелі італійського фоторепортера А.Роккелі та російського перекладача А.Миронова 24 травня 2014 року. Слідчий експеримент довів – Віталій Марків не причетний до цієї справи.


Хотите первыми узнавать о главных событиях в Украине - подписывайтесь на наш Telegram-канал

ТОП-новости
Последние новости
все новости
Gambling