Політика

Побывав в ООС нардепы "открыли глаза" на многочисленные проблемы бойцов ВСУ

23 Жовтня 2020 18:36

Нардеп "Слуги народа" Павел Фролов рассказал о поездке на Донбасс, где ему выпало пообщаться с украинскими бойцами и узнать об их проблемах.

Об этом он написал в фейсбуке, передает Цензор.НЕТ.

В частности, нардеп отметил, что у военных очень маленькие оклады: "После ротации и вывода из зоны ООС, находясь на месте дислокации бригады или на учебном полигоне, воины получат на руки всего 10 тыс. грн в месяц. Это надо исправлять, если не удастся с начала, то в течение 2021 нужно предусмотреть увеличение окладов военнослужащих, возможно с привязкой их к прожиточному минимуму".

Фролов также подчеркнул низкую оснащенность техническими и сопутствующими средствами (БПЛА, автомобили, горючее, спецтехника и т.д.), а также необходимость вручную рыть окопы и убустраивать блиндажи, да еще и в полной боевой экипировке: "Нужно увеличивать как государственное финансирование обеспечения армии, так и волонтерскую помощь от всех неравнодушных".

Среди прочих проблем Фролов назвал "огромную бюрократическую волокиту и писанину, которая отвлекает от боевых дел, недоукомплектованность штатных должностей, из-за чего ребята тянут службу практически "один за двоих" или "два за троих", несправедливость приказа МО, когда за "залет" одного бойца снимают надбавки и премии со всех командиров по вертикали.

21-22 жовтня відвідали з колегами з фракції СН зону ООС на Донбасі.

Поспілкуватися, пожили (хоча всього одну добу) життям військових, які боронять наш спокій і захищають Вітчизну. Харчувалися, ночували у бліндажах з бійцями. Обійшов з командиром роти усі ВОПи, наглядові пункти та бойові позиції на лінії розмежування відповідальності роти, до якої я був направлений. Спостерігали позиції противника, який час від часу вдається до провокацій.

Зафіксували величезну кількість проблем, які потребують вирішення на рівні держави, серед яких:

- дуже малі оклади (тобто постійна складова грошового забезпечення) - після ротації і виведення із зони ООС і перебуваючи на місці дислокації бригади або на учбовому полігоні воїни отримають на руки всього 10 тис грн на місяць. --- Це треба виправляти: якщо не вдасться з початку, то впродовж 2021 року потрібно передбачити збільшення окладів військовослужбовців, можливо із прив’язкою їх до прожиткового мінімуму;

- низька оснащеність технічними та супутніми засобами (БЛА, автомобілі, пальне, спец.техніка тощо) і насправді адська праця по практично "ручному" вириттю-облаштуванню окопів/траншей/бліндажів/наглядових пунктів та ще й у повному бойовому екіпіруванні. --- Потрібно збільшувати як державне фінансування забезпечення армії, так і волонтерську допомогу від усіх небайдужих (і дійсно по-іншому тепер сприйматиму розведення військ, розуміючи, що це значить для кожного захисника на передовій);

- величезна бюрократична тяганина та писанина, яка відволікає від бойових справ; папери і архіви займають подекуди не менше місця ніж зброя і боєприпаси. --- Необхідно спрощувати та зменшувати "штабну" складову Збройних Сил;

- недоукомплектованість штатних посад, через що хлопці тягнуть службу практично "один за двох" або "двоє за трьох" – складна проблема, яка потребує як патріотичного виховання молоді, поліпшення ставлення всього суспільства до захисників України, так і збільшення матеріально-фінансового забезпечення;

- несправедливість наказу МО, коли за "зальот" одного бійця знімають надбавки та премії з усіх командирів по вертикалі;

- майже абсолютна відсутність українського TV навіть на контрольованій Україною території (ні канал Дом, ні інші українські канали майже не доступні у безкоштовному доступі на звичайні телевізори, проте "Сепар-ТВ" дуже легко зловити). --- Це КЛЮЧОВА проблема, адже Україна відчутно програє інформаційну війну за свідомість донеччан і луганчан; відключення аналогового УкрТБ без реальних програм забезпечення тюнерами/антенами/приймачами призвело до того, що частина українців, які раніше дивились вітчизняне ТБ, перейшли на російський або ЛДНРівський "агітпроп". Отже, першочергове завдання - дати на Донбас українське телебачення;

- місцеві мешканці негативно сприймають відміну місцевих виборів у 18 ОТГ у прифронтовій зоні, а у нас - депутатів, на жаль, немає зрозумілих для дончан аргументів для відповіді на їх питання "чому парламентські та президентські вибори-2019 можна було проводити, а місцеві-2020 – ні?". --- Отже, у березні 2021 року (це найближча дата за Законом, коли їх можна провести) потрібно дати людям право обрати місцеву владу.

Дуже гострі дискусії з військовими відбулись щодо 87 днів припинення вогню. У простих бійців на лінії зіткнення неоднозначне ставлення до цього надважливого завдання по реалізації стратегічної мети – миру на Донбасі.

Військові кажуть про постійні провокації противника, який підступно час від часу намагається наблизити свої позиції до наших сил і пострілювати по українським позиціям (навіть СММ ОБСЄ постійно фіксує фактично кожного дня порушення режиму тиші зі сторони ЛДНР). Українські воїни на своєму віку бачили багато таких режимів "тиші", які потім противник порушував.

Водночас, це - найдовше припинення вогню з часу початку бойових дій на Сході України. Завдяки зусиллям Президента Зеленського ми зберегли і захищаємо найцінніше – життя і військових і цивільних українців. Загиблих і поранених стало в десятки або сотні раз менше. Це вкрай важливо. Але ніяких гарантій, що це назавжди, на превеликий жаль, немає.

Тому постійне зміцнення ЗСУ – наша стратегічна мета заради відновлення справжнього миру на Луганщині та Донеччині на українських умовах.

П.с. Це не була моя перша поїздка в зону ООС, але більшість колег насправді зрозуміли наскільки це важливо частіше відвідувати Донбас.


Хочете першими дізнаватися про головні події в Україні - підписуйтесь на наш Telegram-канал

ТОП-новини
Останні новини
усі новини
Gambling