Політика

Яценюк: "Выбор прост - или мы в ЕС, или РФ захватит Украину"

15 Травня 2021 14:14

«Выбор прост: либо Украина присоединится к НАТО и Европейскому Союзу - и это единственный наилучший путь для Украины, - или Россия захватит Украину и восстановит сферы влияния, о которых неоднократно говорил Путин». Об этом заявил Арсений Яценюк во время онлайн дискуссии КБФ (Київський Безпековий Форум) 15 мая.

По его словам, в День Европы (отмечается в Украине в третью субботу мая) надо вспомнить «лица, души и судьбы тех, кто в 2013-2014 годах восстал против пророссийского президента, против пророссийского курса и решил бороться за настоящую Европу, за европейские ценности»: «Кто решил освободить Украину и доказать, что это нация свободных и честных людей».

При этом он высказал уверенность, что "наша борьба принесет свои плоды. Основной месседж заключается в том, что мы хотим быть членом ЕС и НАТО не в долгосрочной, а в краткосрочной перспективе. И это зависит от нас: от Украины, от Европы и США - сделать это реальностью".

«Вибір простий: або Україна доєднається до НАТО і Європейського Союзу – і це єдиний найкращий шлях для України, – або ж Росія захопить Україну і відновить сфери впливу, про які неодноразово говорив Путін», - підкреслив Прем’єр-міністр України у 2014-16 роках, Голова Київського Безпекового Форуму Арсеній Яценюк під час онлайн дискусії КБФ 15 травня.

Він наголосив, що у День Європи треба згадати «обличчя, душі і долі тих, хто у 2013-2014 роках постав проти проросійського президента, проти проросійського курсу і вирішив боротися за справжню Європу, за європейські цінності»: «Хто вирішив визволити Україну і довести, що це нація вільних і чесних людей».

«Ми зробили це під прапорами Європейського Союзу. Це історія. Ми шануємо цю історію і водночас вшановуємо пам’ять тих, хто загинув у боротьбі за європейські цінності та за наше майбутнє в єдиній об’єднаній Європі. Вшануємо пам’ять тих, хто віддав життя, захищаючи Україну від російської агресії і захищаючи Європейський Союз від російської агресії та загрози Росії. Ми, український народ, багато чим пожертвували», - підкреслив Арсеній Яценюк.

Він висловив переконання - Україна стане членом Європейського Союзу і членом НАТО: «Проте питання – коли? Ми можемо чекати в черзі десять років, два десятки років? Не переконаний, що в нас є стільки часу».

Вибір українського народу, підкреслив голова КБФ, – стати повноправним членом Європейського Союзу і НАТО: «І це також найкращий шлях для Європи та наших партнерів із Альянсу. Це в інтересах наших країн. Тож ми очікуємо, що досягнемо спільного знаменника з європейцями в сенсі отримання не просто сигналів, а практичних результатів».

«Без сумніву, український президент та уряд мають багато зробити, аби Україна стала повноправним членом НАТО та Європейського Союзу. Це – обов’язок президента – продемонструвати політичну волю, досягти реальних результатів. Адже просто сидіти і думати, що Європа чи США зроблять за нас нашу роботу – це нонсенс», - сказав він.

Водночас Арсеній Яценюк підкреслив: «Наша боротьба принесе свої плоди. Основний меседж полягає в тому, що ми хочемо бути членом ЄС та Альянсу не в довгостроковій, а в короткостроковій перспективі. І це залежить від нас: від України, від Європи та США – зробити це реальністю».


Хочете першими дізнаватися про головні події в Україні - підписуйтесь на наш Telegram-канал

ТОП-новини
Останні новини
усі новини
Gambling