Харьков

ХНАТОБ завершили свой юбилейный театральный сезон

12 июля 2021 14:33

В воскресенье, 11 июля, балетной постановкой «Лебединое озеро» П. Чайковского Харьковский национальный академический театр оперы и балета им. Н.В. Лысенко / Схід Опера завершил свой 145-й (95-й) юбилейный сезон - самый длинный, сложный и, пожалуй, самый насыщенный в долгой творческой жизни коллектива.

* * *

На початку цього театрального сезону ХНАТОБ ім. М.В. Лисенка відзначав три знакові події: 240 років від постановки першої музичної вистави в Харкові, 145 років створення першої будівлі для музичного театру та початку постійних оперних антреприз, 95 років заснування першого українського театру опери та балету.

Хоча офіційне відкриття сезону відбулося 17 вересня, робота у СХІД ОПЕРА розпочалася від початку липня, коли пандемічна ситуація вперше після оголошення карантинних заходів дозволила організацію у театрах публічних показів. Саме тоді терміново була проведена підготовка літнього майданчика, і театр першим серед колективів міста відкрився для глядача. Отже, вперше сезон тривав у театрі понад рік, і навіть під час локдаунів робота над майбутніми прем’єрами не припинялася ні на день.

24 серпня 2020 р. спільно з Харківською обласною державною адміністрацією та Департаментом культури і туризму театр підготував Урочистий концерт до 29-ої річниці Незалежності України за участю симфонічного оркестру, артистів хору, солістів-вокалістів.

Окремим приводом для святкування стало 80-річчя легендарної балерини, народної артистки України Світлани Коливанової, яка вже 55 років служить театру: спочатку на сцені – як солістка балету, згодом – як завідувачка балетної трупи та головна балетмейстерка. Ювілей відзначили 15 жовтня, в дні святкування 95-ліття театру. С. Коливанова отримала орден Княгині Ольги І ступеню, ставши повним кавалером цієї нагороди. На її честь на майданчику перед театром було відкрито пам’ятну зірку, першу на майбутній алеї зірок.

А 16 жовтня відбулися відкриття виставок та інсталяцій з приводу ювілею колективу та присвячений цій події гала-концерт «Brava! Bravo! Bravi!», під час якого звучали привітання від керівництва театру, представників влади міста і області, першого заступника Міністра культури та інформаційної політики України Ростислава Карандєєва. До свят і впродовж ювілейного сезону отримали звання: заслужений діяч мистецтв України – перший заступник генерального директора театру Ігор Тулузов, головний режисер Армен Калоян, головний диригент Дмитро Морозов; заслужена артистка України – солістка-вокалістка Алла Мишакова; заслужений артист України – соліст-вокаліст Володимир Козлов, соліст балету Денис Панченко, концертмейстер групи валторн симфонічного оркестру Олександр Маліченко. Через кілька днів після ювілею театр відвідав Міністр культури України Олександр Ткаченко.

Вже за тиждень після урочистостей, як і планувалося, пройшов показ двох прем’єр камерних опер, створених в рамках спільного з Українським культурним фондом проєкту резиденції «Молодіжний музичний HUB СХІД ОПЕРА» – «Чоловік, який сплутав дружину с капелюхом» М. Наймана (22 жовтня) і «Медіум» Дж. Менотті (23 жовтня). Через карантинні заходи він був проведений виключно для преси, але вже 24 і 25 відкриті прем’єрні покази відбулися у Житомирі, а згодом, після зняття обмежень – і у Харкові.

Ще однією новинкою сезону стала балетна вистава «Горбоконик» на музику Родіона Щедріна, яку постановники представили публіці 27 листопада. Вона мала великий успіх у маленьких глядачів та їхніх батьків і добре відвідувалася під час зимових свят.

З 21 до 23 грудня 2020 р. в рамках продовження поточної діяльності та забезпечення сталого розвитку Першої української музично-театральної Резиденції СХІД/ОПЕРА в частині розвитку напрямку співробітництва з драматургами та лібретистами були проведені відкриті заходи за участю переможців Першого національного конкурсу лібретистів.

У другій половині сезону відбулися прем’єри трьох великих концертних програм: «Strauss Christmas Concert» (постановка заслуженого діяча мистецтв України, головного диригента театру Дмитра Морозова), «Rock Opera Collection» (постановка режисера театру Олексія Дугінова), «Cxid Opera in Rock Concept» (постановка заслуженого діяча мистецтв України, головного режисера театру Армена Калояна), які в повній мірі продемонстрували можливості солістів та колективів ХНАТОБ ім. М.В. Лисенка.

20 лютого 2021 р. в ХНАТОБ ім. М.В. Лисенка / СХІД ОПЕРА відбулися два концерти пам’яті Героїв Небесної Сотні – вже вп’яте артисти театру своїми музичними приношеннями вшанували загиблих учасників Революції гідності. В музичному салоні «Маестро» у виконанні солістів Схід ОПЕРА прозвучали українські народні пісні, а також твори С. Гулака-Артемовського, К. Данькевича, А. Кос-Анатольського, М. Лисенка, П. Майбороди. А на Великій сцені СХІД ОПЕРА у виконанні хору та симфонічного оркестру театру відвідувачі концерту почули кантату-реквієм С. Танєєва «Іоанн Дамаскін», а також звучання хору a cappella – у хорових мініатюрах видатного українського композитора Миколи Леонтовича. Також в концерті прозвучали українські народні пісні «Чорна рілля ізорана» та легендарна «Гей, пливе кача…», яку співали на Майдані в пам’ять Героїв Небесної Сотні.

Ключовою подією сезону стала національна прем’єра балету А. Хачатуряна «Спартак» у постановці народного артиста Республіки Татарстан Георгія Ковтуна, яка відбулася 29 травня (диригент-постановник – заслужений діяч мистецтв України Дмитро Морозов, хормейстер-постановник – заслужений діяч мистецтв України Олексій Чернікін, художник-постановник – заслужений художник України Надія Швець, керівник проєкту – заслужений діяч мистецтв України Ігор Тулузов, куратор проєкту - художній керівник балету, заслужена артистка України Антоніна Васильєва). Для творчого почерку видатного хореографа Г. Ковтуна характерні монументальність, пошук нових виразних засобів, неординарність мислення. Створивши власне лібрето, він поставив балет у повній авторській версії, навіть розширивши її за рахунок введення додаткових хорових і сольних вокальних епізодів. Співпраця з балетмейстером значно збагатила професійні можливості балетної трупи театру і дала колективу імпульс до виходу на якісно новий рівень. Постановка мала величезний всеукраїнський резонанс, прем’єру відвідало керівництво національних оперних театрів з Києва, Львова, Одеси. В рейтингу критиків «Харківський рахунок», який проводиться за підтримки Національної спілки театральних діячів України (НСТДУ), серед прем’єр цього сезону «Спартак» посів перше місце, набравши максимальну кількість балів. Також були відзначені солісти, заслужений артист України Денис Панченко та лауреат міжнародних конкурсів Олексій Князьков, і художній керівник балету, заслужена артистка України Антоніна Васильєва.

Менш, як за місяць після резонансної прем’єри театр підготував ще одну нову постановку – фрік-оперу «Орфей у пеклі» у постановці Жанни Чепели (диригент-постановник – заслужений діяч мистецтв України Дмитро Морозов, хормейстер-постановник – заслужений діяч мистецтв України Олексій Чернікін, концептуальний дизайн – заслужений артист України Олександр Лапін, постановка трюків – Денис Овчаренко, хореографія – Олена Пуль), яка відбулася за підтримки НСТДУ. «Орфей…» носить експериментальний характер, перед солістами та артистами хору були поставлені серйозні завдання – вони мали не тільки співати, а й виконувати різноманітні трюки. Всі вокальні та розмовні тексти були перекладені українською мовою. Одним з найцікавіших епізодів «Орфея…» став виступ лауреата міжнародних конкурсів Михайла Захарова (скрипка, Україна / Австрія). Для артиста це вже не перша подібна співпраця з ХНАТОБ ім. М.В. Лисенка – він брав участь у виставі «365», спільному проєкті СХІД ОПЕРА і театру «Прекрасні квіти», де зіграв «Пори року» А. Вівальді, що стало музичним стрижнем постановки. Прем’єра «Орфея у пеклі» викликала чимало дискусій, але їй вдалося знайти свого вдячного глядача.

Підбиваючи підсумки сезону, генеральний директор-художній керівник ХНАТОБ ім. М.В. Лисенка / СХІД ОПЕРА, заслужений діяч мистецтв України Олег Оріщенко відзначив: у нелегкі для мистецтва часи театр зберігає потенційну можливість залишатися головним центром культурного життя Слобожанщини. І хоча йому довелося працювати в дуже непростих умовах, потужні проєкти, реалізовані впродовж останнього часу, заклали міцний фундамент для подальшого розвитку колективу та його руху до відзначення 100-літнього ювілею створення першого українського театру опери та балету.

Сезон 2020/2021 став періодом надзвичайно плідної співпраці з нашими провідними партнерами. Весь колектив ХНАТОБ ім. М.В. Лисенка висловлює подяку Генеральному спонсору Банку Восток, Благодійному фонду Дениса Парамонова, Генеральному партнеру компанії «Sunoil», які зробили можливими найсміливіші проєкти СХІД ОПЕРА.


Хотите первыми узнавать о главных событиях в Украине - подписывайтесь на наш Telegram-канал

ТОП-новости
Последние новости
все новости
Gambling