Политика

Головне - щоб була «хімія» між Україною і США - Арсеній Яценюк на дискусії КБФ

3 сентября 2021 10:21

Зустріч президентів України та США була хорошою. Та чи була вона історичною? Аби історія розсудила, потрібен час, - підкреслив голова Київського Безпекового Форуму, Прем’єр-міністр України 2014-2016 років Арсеній Яценюк під час онлайн дискусії КБФ.

Після зустрічі з Джозефом Байденом, нагадав Арсеній Яценюк, президент Зеленський сказав, що не впевнений, чи була певна «хімія» між президентом України і президентом Сполучених Штатів: «На мою думку, найбільш важливе питання, чи ми маємо хімію між Україною та Сполученими Штатами. Тому що ми, як демократична держава, мали цілий ряд президентів, і Сполучені Штати мали різних президентів також».

Арсеній Яценюк підкреслив, що вважає зустріч президентів України і США «безумнівно хорошою»: «Оптика в цій зустрічі була правильна».

Він також відзначив спільну заяву Сполучених Штатів і України: «Це певний план дій між нашими двома країнами. Це дуже чітко визначені результати, які мають бути досягнуті українською стороною. І дуже чітко визначені цілі, досягнення яких має бути підтримано владою США. Дуже важливо, що обидва президенти погодили чітко визначений порядок денний і дорожню карту».

«Ключовим питанням є те, чи Україна готова зробити свою частину роботи, чи український уряд і президент це втілять. Переконаний, що це єдиний варіант, адже це воля українського народу - мати потужну демократичну процвітаючу Україну, яка раніше чи пізніше стане членом НАТО, Україну, яка буде енергетично незалежною, буде потужним партнером і союзником США і стане членом Європейського Союзу в майбутньому», - наголосив він.

Голова КБФ також відзначив кілька питань, які ще потребують розв’язання. Зокрема, «Північний потік-2»: «Це не просто двостороннє питання між Україною і США. Воно передбачає, як мінімум, співробітництво між Україною, Німеччиною, Європейським Союзом і Сполученими Штатами».
Він наголосив, що не підтримує «ані рішення канцлера Меркель, ані рішення американської адміністрації підтримати цей проєкт»: «Адже це антиамериканський, антиукраїнський і антиєвропейський проєкт».

Арсеній Яценюк наголосив, що Європа вже постраждала від цього проєкту, тому що російський «Газпром» почав маніпулювати енергетичним ринком ЄС і вже отримав 6 мільярдів доларів лише за останні 3 місяці.

«Також, безперечно, маємо більше обговорювати питання Мінського процесу. Адже він зайшов у глухий кут. І знову-таки, це не двостороннє питання, а, як мінімум, тристороннє питання між Україною, Францією, Німеччиною, плюс Сполучені Штати», - наголосив він.


Хотите первыми узнавать о главных событиях в Украине - подписывайтесь на наш Telegram-канал

ТОП-новости
Последние новости
все новости
Gambling